Afghanistan 2017

Flere danske soldater til Afghanistan?

Forsvarsministeren fortalte tirsdag, at regeringen er åben overfor at øge antallet af styrker i Afghanistan. Danske soldater klar til opgaven, lyden det fra HKKFs formand.

10. maj 2017

”Hvis politikerne vurderer, at der er brug for flere danske soldater i Afghanistan, så er vores medlemmer klar til at gøre en forskel”.

Så klar lyder meldingen fra HKKFs formand Flemming Vinther, efter forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i går (tirsdag den 9. maj, red.) udtalte, at regeringen er åben overfor at sende flere danske soldater til Afghanistan.

Regeringen og S: Åbne overfor flere soldater til Afghanistan

”Vi er åbne overfor at øge antallet af vores styrker i Afghanistan, hvis det er nødvendigt, men vi har ikke taget beslutningen endnu”, lød det forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen på et pressemøde efter et møde med den amerikanske forsvarsminister tirsdag den 9. maj.

Forsvarsministeren har siden uddybet i et interview med TV 2 News, at Danmark ”for nylig” har modtaget en forespørgsel om at yde et større bidrag i Afghanistan. Men indtil videre er der ikke kommet en officiel anmodning.

Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen er også umiddelbart positiv. Til DR udtaler han:

”Socialdemokratiet er som udgangspunkt positive, når det er, vi kan være med til at gøre en forskel internationalt. Det vil vi derfor se positivt på, men vi skal selvfølgelig mere præcist vide, hvad det indebærer”

HKKF: Vi er her for at gøre en forskel

HKKFs formand understreger, at det er en politisk beslutning, om Danmark skal udsende flere soldater. 

”Danmark har et stærkt og professionelt forsvar, som er sat i verden for at fremme fred og sikkerhed. Vurderer politikerne, at flere styrker i Afghanistan vil fremme sikkerheden både dér og hos os, så er vores medlemmer klar til at gøre en forskel”.

Umiddelbart frygter Flemming Vinther ikke, at travlhed og smalhals i forsvaret står i vejen for en professionel opgaveløsning:

”Ja, der er travlt mange steder i forsvaret, og ja der er skåret helt ind til benet efter store besparelser. Men forsvaret råder heldigvis over mange professionelle og engagerede soldater, som netop har valgt jobbet for at gøre en forskel. Kalder politikerne på dem, er jeg sikker på, at de endnu engang stiller op og tager ansvaret på sig. Måske betyder det, at der må justeres på andre aktiviteter eller tilføres yderligere ressourcer i et nyt forsvarsforlig, men politikerne bør i hvert fald ikke sige nej af frygt for at forsvaret ikke kan løse opgaven. Vi er her jo ikke til pynt men for at gøre en forskel”.

 


Billedet er taget i forbindelse med forsvarschefens besøg ved de danske soldater på Resolute Support Mission i Kabul, Afghanistan. Besøget fandt sted i slutningen april 2017. Danske soldater, der har til opgave at sikre kørsel og transport uden for baserne. Foto: Karsten Nielsen