Flemming Vinther 1. maj 2017

Genskab respekt for offentligt ansatte

”Ved OK18 skal vi have genskabt respekten for de offentlig ansatte, og vi skal stå sammen om at sikre deres vilkår mod selvpålagt fattigdom og finansministeriets regnearks-tyranni”, lød budskabet fra Flemming Vinther i hans 1. maj tale.
01. maj 2017

I 2018 skal der forhandles om de offentlige overenskomster. Netop den offentlige sektor er afgørende for såvel produktiviteten i det private som hverdagen for os som borgere, fastslog Flemming Vinther i sin 1. maj tale:

”Uden en stærk offentlig sektor ville vores børn ikke lære at læse, vores syge ville ikke blive behandlet, og de gamle skulle passes af os selv. Men husker vi, at en effektiv offentlig sektor også er årsagen til, at Danmark er et af de bedste steder i verden at drive virksomhed, pga. en smidig, kompetent og ikke-korrupt forvaltning? Husker vi, at en af hovedårsagerne til den relativt lave ulighed i Danmark skyldes en offentlig sektor, som sikrer, at der er lige muligheder for hjælp og rådgivning, uanset om man er rig eller fattig?” spurgte Flemming Vinther og fastslog:

”Danmark er ikke blevet et af verdens rigeste og mest velfungerende lande på trods af en stor offentlig sektor, men på grund af en stor offentlig sektor”.

”Danmark er ikke blevet et af verdens rigeste og mest velfungerende lande på trods af en stor offentlig sektor, men på grund af en stor offentlig sektor”.

Nok er nok

Derfor er det på tide at sige stop, når Christiansborg beslutter, at Danmark er så fattig, at der ikke er penge til at drive den offentlige sektor på anstændig og forsvarlig vis, fastslog Flemming Vinther og fremhævede, at man fx har besluttet at den offentlige sektor kun må vokse med 0.3 procent årligt, vel vidende at der skal minimum 0.6 procent til alene for at opretholde det nuværende serviceniveau.

”Den selvpålagte fattigdom, som Christiansborg har besluttet skal gælde for det offentlige, bruges af Finansministeriet og en række styrelser og institutioner som begrundelse for at forringe vilkårene. Man jagter vores betalte frokostpause og kutymefridage, og ledere vurderes på, hvor hårdt de kan svinge sparekniven på øvrige vilkår, som fx rejsereglerne og brug af lokal løndannelse”, sagde Flemming Vinther og pegede på Skat som et eksempel på, hvad der sker, når man svinger sparekniven for meget:

”Personalereduktioner, flytning af arbejdspladser og elendige IT-systemer har kostet Danmark milliarder af kroner. Over 10 milliarder er sendt til svindlere i udlandet, som har snydt med udbytteskat. Og mere end 90 milliarder i offentlig gæld er ikke blevet opkrævet her i landet. Det er jo ren galimatias!”

"Først når det er alt for sent, går det op for os alle, hvad konsekvenserne af et forsvar, som er slidt ned til sokkeholderne kan betyde for vores verden, som vi kender den i dag”

Andre områder er også ramt af sparekniven, men her ser man først konsekvenserne over tid, advarede Flemming Vinther:

”Først når man kommer i personlig berøring med hjemmeplejen eller psykiatrien, går det op for en, hvad nedskæringerne har af konsekvenser. Og først når det er alt for sent, går det op for os alle, hvad konsekvenserne af et forsvar, som er slidt ned til sokkeholderne kan betyde for vores verden, som vi kender den i dag”.

Genskab respekten

Danmark er et af verdens rigeste lande. Det er selvpålagt fattigdom, når vi accepterer, at vi ikke har råd til en velfungerende offentlig sektor og anstændige vilkår for de offentlige ansatte som holder samfundet i gang 24 timer i døgnet, 365 dage om året fastslog Flemming Vinther og sluttede:

”Ved OK18 skal vi have genskabt respekten for de offentlig ansatte, og vi skal stå sammen om at sikre deres vilkår mod selvpålagt fattigdom og finansministeriets regnearks-tyranni. God kamp og god første maj til os alle!”