Nyheder

Missionen i Letland er i gang, men ikke uden udfordringer

Der skal snart ske noget i forhold til fastholdelsen, ellers så mister vi de sidste erfarne soldater, vi har. Sådan skriver forbundsformand Tom Block i denne leder fra Fagligt Forsvar i september.
Foto: Sanne Vils Axelsen.

Letland var endnu en opgave oven i alle de andre, og der er vist ingen, der kan være i tvivl om, hvilket pres det lægger på Forsvaret.

I HKKF afventer vi spændt, hvornår der sker noget konkret i forhold til en styrkelse af Forsvaret og i særdeleshed Hæren. Det er nemlig i Hæren, hvor vi har de største udfordringer med fastholdelse, og det harmonerer ikke med, at det samtidigt er her, det største pres er.

En struktur med en bemanding på 85 procent holder ikke. Vi kan ikke blive ved med at vente dage og år på, at man tager initiativ til at få fyldt strukturen op. Der skal flere soldater til at løse opgaverne, ellers så slider vi vores soldater op.

Vi har et godt Forsvar med dybt professionelle og dedikerede soldater, og i HKKF er vi stolte af den indsats vores medlemmer yder på et højt niveau. Uden dem havde vi ikke kunne opstille en kampbataljon på 800 mand til Letland. Men man kan ikke blive ved med at drive rovdrift på dem. Der skal snart ske noget i forhold til fastholdelsen, ellers så mister vi de sidste erfarne soldater, vi har.

Selvfølgelig skal vi have ammunition, udrustning og materiel. Men der skal også snart ske noget i forhold til de blødere værdier som for eksempel tandlæge og fysioterapi, men også løn, kompetenceudvikling, arbejdsmiljø, faciliteter, initiativer til at understøtte korpsånd, og pauser mellem udsendelser og beredskaber, hvor der er plads til at værne om familien, spiller også en vigtig rolle.

Kort sagt, Forsvaret skal snart til at forstå, at det er i konkurrence med det omkringliggende erhvervsliv i forhold til at tiltrække og fastholde medarbejdere, og her kan man ikke spille ind med ingenting.

Vi skal have styr på alle de her HR-indsatser, og det kan ikke vente til 2023 eller 2024. Det er nu, vi bløder, og vi skal have stoppet den blødning, og det kræver altså indsatser, der ikke harmonerer med nulsums-løsninger. Det er indsatser, der kræver investeringer i Forsvarets vigtigste ressource nemlig personellet.

Ligegyldigt hvor hurtigt, og langt et missil kan flyve, eller hvor mange mål det kan nedkæmpe, hvis ikke vi har nogen til at trykke på knappen, så flyver det jo ikke.

> Læs også: Forsvarschef: Vi skal fokusere på den enkelte

Siden er sidst opdateret: 14.02.23 kl. 15.12

Andre nyheder