Nyheder

HKKF’s sejr: Visse ufaglærte stillinger bliver faglærte

Fra d. 1. april 2025 bliver stillingerne forsyningshjælper, logistikhjælper og depothjælper faglærte. Det betyder, at du kan få faglært løn, hvis du også har en godkendt erhvervsuddannelse. HKKF mener, at det var på tide.
Foto: Forsvarsgalleriet / Søren Egebæk

Nye faglærte stillinger: FSHJ, LOGHJ, DEPHJ

Alle stillinger som forsyningshjælper (FSHJ), logistikhjælper (LOGHJ) og depothjælper (DEPHJ) ændres fra 1. april 2025 fra ufaglærte til faglærte stillinger. Det betyder, at du kan få faglært løn, hvis du arbejder som forsyningshjælper, logistikhjælper og depothjælpere og opfylder kravet om at have en godkendt erhvervsuddannelse (på kvalifikationsniveau 4 eller 5).

Mellem ca 1100 -2700 kr. i faglært basisløn

Hvis du opfylder kravet om godkendt uddannelse, bliver du faglært aflønnet fra det tidspunkt, din stilling lokalt bliver ændret til faglært. 

  • Konstabler og korporaler får ca. 2700 kr. ekstra om måneden i faglært basisløn
  • Konstabler og korporaler ansat på kortidskontrakter får ca. 1100 kr. om måneden i faglært basisløn

Får du et tillæg der dækker forskellen mellem ufaglært og faglært basisløn, skal du være opmærksom på, at det kan fremgå af den lokale aftale, at det lokale tillæg skal genforhandles. Er du i tvivl, så tal med din tillidsrepræsentant.

Ændringen er et resultat OK24, hvor det blev aftalt at betingelserne i overenskomsten for at få faglært løn skulle ændres.

En lang kamp for HKKF

HKKF har siden 2015 kæmpet for den faglærte løn til forsyningshjælpere med en lager- og logistikuddannelse, og derfor er HKKF glade for resultatet. ”En dygtig soldat er er en dårlig soldat, hvis han ikke har spist i flere dage og er løbet tør for ammunition og våben,” fortæller forbundsformand, Tom Block. ”Hvis ikke logistikken er i orden, så går det galt. Vores forsyningshjælpere, logistikhjælpere og depothjælpere spiller en afgørende rolle i at sikre, at logistikken fungerer. Derfor er vi rigtig glade for, at stillingerne nu betragtes som faglærte. Jeg har kun at tilføje, at I så sandelig har fortjent den anerkendelse og respekt med det vigtige arbejde, I gør – det var på tide.”

Du behøver ikke være faglært for at arbejde i en faglært stilling

Hvis du ikke har en godkendt erhvervsuddannelse, men arbejder i en faglært stilling, kan du sagtens blive i din stilling. Du får dog ikke faglært løn.  

2 måder du kan uddanne dig på

Hvis du gerne vi opfylde uddannelseskravet for at få faglært basisløn, kan du uddanne dig som enten lager- og transportoperatør eller lager- og logistikoperatør. Uddannelserne kan du gennemføre på to måder:

  1. Gennemfør en erhvervsuddannelse i Forsvaret (EUD). Du skifter din stilling ud med en elevuddannelse, som tager ca. 2,5 år + grundforløb.
  2. Gennemfør en erhvervsuddannelse for voksne (EUV). Afhængig af hvor længe du har været i forsvaret, har du følgende muligheder for at uddanne dig gennem EUV
  • EUV 1 (Du har minimum 2 års relevant erhvervserfaring og behøver derfor ikke at gennemfører grundforløb)
  • EUV 3 (for dig der er under 25 år)
  • EUV 2 (for dig, der er over 25 år)

Uddannelsens varighed afhænger af dine kompetencer.

Kontakt din leder, hvis du gerne vil tage en uddannelse indenfor lager- og transportoperatør eller lager- og logistikoperatør.

Har du spørgsmål ti laftalen? Kontakt HKKF's faglige team på tlf. 33 43 21 78 eller skriv til faglig@hkkf.dk 

Siden er sidst opdateret: 10.04.25 kl. 11.18

Andre nyheder