Arbejdsskader

Arbejdsulykker

Få overblikket over, hvordan du anmelder en ulykke, hvordan sagsforløbet er, hvad der sker, hvis din sag bliver anerkendt eller afvist, og hvad dine ankemuligheder er.

Arbejdsulykker: Pludseligt opståede skader

En arbejdsulykke er, når du kommer fysisk eller psykisk til skade på dit arbejde - skaden skal være opstået indenfor 5 døgn. Er du i tvivl om du har en arbejdsskade eller en erhvervssygdom? læs om forskellen her.

Eksempler på arbejdsulykker:

  • Skulderskade efter fald i terrænet
  • Hjernerystelse fra at få en luge i hovedet
  • Choktilstand efter høje brag, overfald på øvelser mm
  • Diskusprolaps efter at have båret tung oppakning på tredagesøvelse

Sagsforløb: Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er kommet til skade?

  • Fortæl din nærmeste fører, chef eller arbejdsmiljørepræsentant om hændelsen. De hjælper dig med at anmelde skaden online. Fristen for at anmelde er 1 år efter ulykken.
  • Vent på at din arbejdsgiver anmelder ulykken til Forsvarets Arbejdsskade- og Erstatningskontor (FAEK), som er Forsvarets forsikringsselskab. Din arbejdsgiver skal anmelde din ulykke senest 14 dage efter ulykken, hvis 1) din skade har medført sygefravær i mere end 1 dag ud over den dag dato, som du kom til skade på og 2) Du er blevet behandlet for din skade
  • Kvittering fra FAEK sendes til dig i e-boks. FAEK skriver til dig i e-boks, at de har modtaget sagen og er gået i gang med at behandle den. Modtager du ikke en kvittering, skal du henvende dig til din nærmeste chef igen og sikre dig, at vedkommende har anmeldt din arbejdsskade. Er du ikke længere ansat eller vil din arbejdsplads ikke anmelde ulykken? Du er selv forpligtet til at anmelde sagen. Dette gøre direkte til AES på deres hjemmeside: AES.dk.
  • Forklar din arbejdsskade gennem spørgeskema og evt funktionsattest som sendes til dig i e-boks. FAEK skal bruge dit svar til at vurdere din sag. Din beskrivelse er meget vigtig for det videre forløb, og du skal derfor være så detaljeret som mulig. HKKF’s arbejdsskadeteam hjælper dig gerne med at besvare spørgeskemaet, og funktionsattesten udfylder du sammen med din læge.
  • Din sag sendes videre eller henlægges: FAEK vurderer følgerne af din arbejdsulykke og vælger enten at henlægge din sag, fordi arbejdsskaden er gået i selv, eller sende din sag videre til AES.
  • Hvis din sag henlægges: Er du uenig i FAEK’s vurdering, kan du bede om at FAEK sender din sag videre til AES.
  • Hvis din sag sendes videre til AES: AES undersøger nu din sag for at afgøre, om sagen kan anerkendes eller om den bliver afvist. Hvis den anerkendes undersøger AES om du har krav på godtgørelse for varigt mén og erstatning for tab af erhvervsevne. Afgørelsen modtager du i din e-boks. Din erstatning og godtgørelse bliver udbetalt på din Nemkonto senest 5 uger efter sagen er blevet vurderet og afgjort. Læs mere om andre typer af erstatningsmuligheder her.

Anerkendt sag: Overvej en kreditorbeskyttet konto

Undgå at eventuelle kreditorer kan bruge din erstatning til at tilbagebetale udlæg ved at oprette en kreditorbeskyttet konto inden din erstatning bliver udbetalt.

Opret en kreditorbeskyttet konto ved at:

  • Gå i banken med din anerkendte afgørelse
  • Bed banken om at oprettet en kreditorbeskyttet konto
  • Send dit kontonummer ind til AES. Din erstatning udbetales herefter til dette kontonummer.

Afvist sag: Hvad gør jeg?

Er du uenig i AES’ afgørelse, har du 4 uger til at anke, efter du har modtaget den i din e-boks. HKKF’s arbejdsskadeteam kan hjælpe dig med at vurdere afgørelsen, anke og skrive ankebemærkninger sammen med dig.

Hvis du anker din afgørelse, vil AES se på din sag igen og enten vælge at fastholde deres afgørelse eller give dig ret i din anke. Hvis AES fastholder deres afgørelse kan et forløb se således ud: Din sag sendes til Ankestyrelsen, som kan vælge at:

  1. Give AES’ ret i deres afgørelse (stadfæste afgørelsen)
  2. Omgøre AES’ afgørelse og træffe en ny afgørelse. Du kan dog risikere, at Ankestyrelsen tager en godtgørelse fra dig, som du har fået tilkendt af AES, fordi Ankestyrelsen ser på din samlede sag
  3. Hjemvise sagen til ny afgørelse i AES

Få førstehjælp fra HKKF  til din arbejdsskade eller erhvervssygdom

Lovgivningen omkring arbejdsskader er kompliceret.  HKKF’s arbejdsskadeteam er altid klar til at hjælpe dig, hvis du har været medlem af HKKF på det tidspunkt, hvor din arbejdsskade opstod. Arbejdsskadeteamet kan bl.a. hjælpe med:

  • Hvis du ikke ved, hvad du skal gøre
  • Forstå og opdatere dig i din sag, (hvis vi har en fuldmagt)
  • Besvare diverse spørgeskemaer (hvis vi har en fuldmagt)
  • Beslutte, sammen med dig, om du skal anke en afgørelse (hvis vi har en fuldmagt)
  • Vurdere afgørelsen i ding sag (hvis vi har en fuldmagt)

Ring til arbejdsskadeteamet på 33 43 21 60 man-fre kl. 9-12 eller skriv til arbejdsskade@hkkf.dk

Siden er sidst opdateret: 3.07.25 kl. 13.19