Ansatte der ikke har været ansat på en kortidskontrakt med mulighed for optjening af uddannelse eller med mulighed for tjenestemandsansættelse, får nu mulighed for at tage en civil kompetencegivende uddannelse, da de bliver omfattet af en opkvalificeringspulje. Uddannelsen skal dog foregå ved siden af havende tjeneste.
Opkvalificeringspuljen giver mulighed for at tage følgende uddannelser:
- Hf-enkeltfag og gymnasiale suppleringskurser (GSK)
- Fagspecifikke kurser
- Arbejdsmarkedsuddannelser (AMU)
- Erhvervsuddannelser for voksne (EUV), herunder realkompetenceafklaring
- Akademi-, diplom- og masteruddannelser, herunder enkelte moduler
- Moduler som udbydes som enkeltfag på tompladsordning på professionsbachelor-, bachelor- og kandidatuddannelser.
Ca. 900 mio. kr. er afsat til opkvalificeringspuljen i forligsperioden.
Q&A
Hvornår kan jeg søge om opkvalificering?
Cirka efterår 2025. Aftalen er ny, og Forsvaret skal først nu til at implementere aftalen, således at den er tilpasset aftalen om nyt bemandingssystem (en delaftale om HR, som hører under 1. delaftale i Forsvarsforliget). HKKF kommer senere med mere information om, hvordan du kan opkvalificere dig gennem din uddannelse, og hvad dine muligheder er.
Hvilke uddannelser kan jeg vælge?
Opkvalificeringspuljen omfatter følgende uddannelser:
- Hf-enkeltfag og gymnasiale suppleringskurser (GSK)
- Fagspecifikke kurser
- Arbejdsmarkedsuddannelser (AMU)
- Erhvervsuddannelse for voksne (EUV), herunder realkompetencevurdering
- Akademi-, diplom- og masteruddannelser, herunder enkelte moduler
- Moduler som udbydes som enkeltfag på tompladsordning på professionsbachelor-, bachelor- og kandidatuddannelser
Kan jeg kun søge uddannelser, som er relevante for min funktion?
Nej. Formålet med opkvalificeringspuljen er at styrke dine muligheder for uddannelse og karriere både i Forsvaret og på det øvrige arbejdsmarked.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg vil opkvalificere mig?
Først i efteråret 2025 vil du kunne søge om at blive opkvalificeret, da aftalen først skal implementeres. HKKF vil løbende informere om det. Nedenfor får du en overordnet guideline til, hvordan du allerede nu kan gøre dig nogle tanker om, hvordan du vil bruge muligheden for opkvalificering.
- Undersøg og overvej, hvilken uddannelse du ønsker. Du skal f.eks. tage stilling til, om uddannelsen skal have relation til din funktion – eller om du vil prøve noget nyt.
- Undersøg, hvordan du kan gennemføre uddannelsen og søg rådgivning lokalt - fx med din chef. Det er vigtigt at du fortsat kan arbejde som soldat, da uddannelsen skal være ved siden af havende tjeneste.
- Tal med din chef om, hvordan du kan gennemføre uddannelsen – fx kan I være nødt til at planlægge din tjeneste anderledes i en periode.
Jeg har travlt. Kan jeg arbejde og uddanne mig samtidig?
Ja – i langt de fleste tilfælde. De fleste uddannelser er fleksible og kræver ikke, at du bruger al din tid på dem. Dog kan dog være nødvendigt, at du og din chef planlægger din tjeneste anderledes i en periode, og at du bruger noget af din fritid på uddannelsen. HKKF har dog en forventning om, at der vil kunne ydes tjenestefrihed med løn.
Hvad sker der, hvis jeg skal udsendes midt i min opkvalificering?
Du vil sandsynligvis få mulighed for at genoptage din uddannelse efter udsendelse. Opkvalificeringen skal ske under hensyntagen til myndighedernes operative beredskab, men myndighederne er også forpligtet til at sikre, at uddannelsesaktiviteter bliver fulgt op på.
Jeg vil gerne starte på politiskolen. Kan jeg bruge opkvalificeringspuljen?
Nej, opkvalificeringspuljen kan ikke anvendes til en politiuddannelse. Hvis du bliver optaget på politiskolen, bliver du ansat i politiet. Du er derfor nødt til at sige op i Forsvaret.
Hvis du har spørgsmål, som ikke er på listen, kan du indsende dit spørgsmål til faglig@hkkf.dk. Det faglige team vil herefter besvare din henvendelse, og hvis det vurderes nødvendigt, vil listen blive opdateret.