Nyheder

HKKF's formand glæder sig over ny wildcard-ordning til veteraner

I øjeblikket risikerer veteraner med PTSD at få frakendt deres førtidspension, hvis de i perioder er i stand til passe et deltidsjob. Denne økonomiske usikkerhed vil regeringen fjerne med et nyt forslag, der gør deres førtidspension til en livslang rettighed.
Ifølge HKKF's formand Tom Block er den nye ordning en håndsrækning til de veteraner, som befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, og i perioder har overskud til at arbejde. Men som også kan opleve, at det pludselig går den anden vej, og derfor har brug for et sikkerhedsnet. Foto: Emil Arenholt Mosekjær / ISAF13.

Der kom i går en håndsrækning til PTSD-ramte veteraner, som ønsker at bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet.

I en pressemeddelelse lagde forsvarsminister Trine Bramsen (S) op til, at der skal indføres en wildcard-ordning, der sikrer, at en eventuel førtidspension gøres til en livslang rettighed.

Hensigten er at undgå, at kommunen fratager veteraner med PTSD eller lignende diagnoser deres ret til førtidspension, hvis de i perioder er i stand til at bevare en delvis eller fast tilknytning til arbejdsmarkedet.

HKKF's formand Tom Block finder det positivt, at der med forslaget gøres noget for de veteraner, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Her vil økonomisk usikkerhed være med til at gøre en svær situation endnu værre.

"De har taget en tørn for Danmark, og derfor har vi også pligt til at give en hjælpende hånd, når de har det svært. Nogle af dem har i perioder overskud til at arbejde deltid, men kan andre tidspunkter opleve, at det pludselig går den anden vej. Og så skal de ikke have hevet sikkerhedsnettet væk under dem," siger Tom Block.

> Læs også: Veteraners mulighed for ’second opinion’ udløber snart

De skal ikke straffes

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen er den nye ordning da også et udtryk for det særlige ansvar, som samfundet har over for de personer, der har været udsendt i international tjeneste.

"Derfor virker det besynderligt, at skadede veteraner, der har det godt for længe og bidrager på arbejdsmarkedet, risikerer at miste deres sikkerhedsnet. Jeg tror på, at tilknytningen til arbejdsmarkedet kan styrke veteranerne og give dem en bedre hverdag. Derfor skal deres tilknytning til arbejdsmarkedet ikke straffes," siger hun.

Regeringen vil til foråret fremsætte ordningen til Folketinget som et lovforslag. Ud over tidligere soldater skal den gælde andre personer, der har været udsendt på vegne af den danske stat - eksempelvis politibetjente, ansatte i udenrigsministeriet og folk fra beredskabsstyrelsen.

I 2020 var der ifølge forsvarsministeriet registreret omkring 500 veteraner på førtidspension.

> Læs også: Efter 75 år: Nu skal FN langt om længe have en officiel veteranpolitik

Siden er sidst opdateret: 7.02.23 kl. 11.45

Andre nyheder