Nyheder

Landets statsansatte skal gå 0,25 procent ned i løn - også soldater i Forsvaret

Corona-pandemiens økonomiske konsekvenser betyder, at OK18-periodens sidste lønregulering desværre ikke falder positivt ud for ansatte i staten, heriblandt landets soldater. HKKF's næstformand Kurt Brantner forklarer her baggrunden for det.
Foto: Jydske Dragonregiment/Forsvarsgalleriet.

Vi har netop forladt 2020. Et år, der må siges at have testet vores evner til at bearbejde dårlige nyheder.

Desværre bliver jeg nødt til at starte det nye år ud med at dele endnu en kedelig én af slagsen med jer: nemlig at du og alle andre statsansatte i Danmark fra næste måned går 0,25 procent ned i løn.

Der er ikke noget at sige til, hvis du sidder med en vis irritation lige nu. Derfor er det også vigtigt for mig at forklare, hvad der ligger til grund for denne trælse nyhed.

I forbindelse med den seneste overenskomst (OK18) blev det aftalt, at overenskomstperiodens sidste lønregulering skulle finde sted 1. februar 2021. Det vil sige, at man holder lønudviklingen for ansatte i staten - heriblandt soldater - op mod den tilsvarende udvikling på det private arbejdsmarked. De to skal helst følges ad, og derfor reguleres der.

Når reguleringsordningen denne gang udmønter sig negativt for ansatte i staten, skyldes det noget, ingen havde forudset: Corona-pandemien og de medfølgende tilbageslag for samfundsøkonomien. Det har resulteret i en væsentligt lavere lønudvikling på det private arbejdsmarked, end vi eller nogen andre havde forestillet os, da vi indgik OK18-forliget.

Sammen med det øvrige CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg) står HKKF dog stadig ved det resultat, som vi var med til at indgå ved OK18. Det gælder også i den nuværende situation.

Hvad betyder det her så konkret for medlemmerne i HKKF?

At det enkelte medlem, alt efter ansættelsesform, går ca. 50 til 60 kroner ned i løn pr. måned før skat på basislønnen. Herudover vil der være en nedgang på 0,25 procent på tillæggene.

Alternativet til lønnedgangen den 1. februar 2021 ville være at udsætte den negative lønregulering til et senere tidspunkt. Dermed ville vi skubbe en gæld foran os - og med ind i OK21-perioden. Det ønsker vi ikke, da det ikke ville være gavnligt for muligheden for at indgå en god overenskomst.

For selvom der er god grund til at kigge ind i 2021 med optimisme, står vi stadig i en situation med stor usikkerhed i samfundsøkonomien. Dette understreger behovet for at starte OK21-perioden uden efterslæb.

Endnu en gang vil jeg godt beklage den dårlige nyhed - og trods den ønske dig og alle andre medlemmer af HKKF en god weekend.

> Læs mere om lønreguleringen her.

Siden er sidst opdateret: 1.02.23 kl. 14.51

Andre nyheder