Nyheder

6,5 millioner kroner til pårørende er ikke nok

En udsendelse kan sætte familier under pres. Og særligt slemt er det, hvis man som soldat kommer hjem med ar på sjælen. Regeringen har sat 6,5 millioner kroner af for at hjælpe børn af udsendte – men det er slet ikke nok, lyder det fra HKKF.
Foto: Sanne Vils Axelsen.

Børn med forældre, der har været udsendt af Forsvaret, har en dårligere trivsel end andre børn. Det viser en ny forskningsrapport fra Forsvarsministeriet ifølge en artikel bragt i Kristeligt Dagblad den 8. juni 2021

Ifølge artiklen viser halvdelen af de børn, man har talt med i forbindelse med udarbejdelsen af rapporten, symptomer på dårlig trivsel. De er triste og har eksempelvis ondt i maven eller udfordringer med venner og jævnaldrende. 

6,5 millioner rækker ikke

Forsvarsminister Trine Bramsen udtaler til Kristeligt Dagblad, at regeringen har afsat 6,5 millioner kroner ekstra til området over de kommende år, men det er slet ikke nok, understreger formand Tom Block fra HKKF – Soldaternes fagforening.

"Det er alt, alt for lidt. Og det kommer ikke for alvor til at gøre en forskel," siger han.

Pengene går til Veterancentrets familieenhed, men der er brug for en langt mere decentral indsats ifølge Tom Block.

"Veterancentret gør en stor indsats, men der er brug for langt flere midler. Alene i Afghanistan har vi haft omkring 11.000 danske soldater udsendt, så der er rigtigt mange pårørende, der potentielt kan have brug for hjælp. Det kræver en øget indsats, dér er langt bredere end 6,5 million kroner rækker," siger Tom Block.

Han peger på behovet for en øget indsats dér, hvor de pårørende er og færdes – eksempelvis i kommunerne, på skolerne og i daginstitutionerne.

> Læs også: Sejr efter syv år: Nu kan Morten søge erstatning

Danmark

Danmark har de seneste godt 30 år haft omkring 40.000 soldater sendt ud i verden, og det forpligter.

"Det er Danmark som land og stat, der sender soldater ud på mission. Derfor har vi som samfund også et ansvar for at tage os ordentligt af dem og deres familier, når de kommer hjem igen. Det bør slet ikke være til diskussion," siger Tom Block.

HKKF er dagligt i kontakt med både soldater og pårørende – blandt andet gennem arbejdet i Livlinen, der rådgiver og hjælper nogle af de veteraner, der er sværest ramt. En indsats målrettet de pårørende bør være langt mere opsøgende, end den er i dag.

"Vi skal tilbyde støtte til soldaternes familier som en helt naturlig del af deres udsendelse og hjemkomst. Det kræver en langt større indsats, end den politikerne lægger op til her," siger Tom Block og opfordrer regeringen til at se på tallene igen.

"Forsvaret er rigeligt presset, som det er nu. Det er en fælles samfundsopgave at tage sig af de pårørende til vores soldater, og derfor er der brug for nye og flere penge til indsatsen," understreger han.

> Læs også: Cyberområdet er en vigtig del af det nationale forsvar

Siden er sidst opdateret: 21.02.23 kl. 13.32

Andre nyheder