Nyheder

Black Hornet PRS kan redde liv på missioner

En lille sort drone ved navn Black Hornet PRS er blandt det nyeste materiel, som Forsvaret har indkøbt. Fagligt Forsvar har nærstuderet, hvordan den lille, dyre drone fungerer.
Foto: Teledyne FLIR.

På FMI’s Industridag i august blev alt det nyeste grej vist frem - heriblandt en lille sort drone under navnet Black Hornet PRS.

Dronen er produceret af FLIR Unmanned Aerial Systems AS i Norge og er designet til at blive båret af soldater til fods. Soldaterne kan bruge Black Hornet PRS til at identificere og spionere på fjender og trusler fra luften. Black Hornet PRS er så lille og nærmest lydløs, så det minimerer chancen for at blive opdaget af fjenden, og derfor er den et effektivt værktøj i tætte bykampe og til at forsvare byområder sikkert.

I august 2022 offentliggjorde Storbritannien og Norge et samarbejde, som involverer en militær hjælpepakke til Ukraine. Pakken omfatter et indkøb af 850 Black Hornet PRS til en værdi af cirka 481 millioner kroner og skal, ifølge den britiske regering, sikre, at ukrainske soldater kan spionere og forsvare forskellige byområder sikkert i Ukraine.

  •  Black Hornet PRS består af en drone, der ligner en lille helikopter, og en skærm, som soldaten bærer om halsen ved vesten. Samlet set vejer det 1.3 kilo, så det er nemt og bekvemt for soldaten at have med på missioner.

  • Dronen kan bruges både i dag- og nattetimer, da den med sin lommestørrelse på 168 millimeter og vægt på 33 gram, hurtigt og nemt kan hives frem, så man kan identificere mulige trusler eller fjender.

  • Black Hornet PRS har to kameraer, som sender stillbilleder i HD kvalitet og video i god kvalitet og farve tilbage til brugeren.

  • Dronen er udstyret med et system, hvor den sender video, billeder og information direkte tilbage til brugeren. Dermed bliver data ikke lagret på selve dronen, og dermed kan potentielle fjender ikke få adgang til dataen. 

  • På trods af dronens størrelse og vægt kan den flyve i dårligt vejr. Den kan nemlig modstå helt ned fra minus 10 grader og op til 43 grader samt en vindstyrke på omkring 28 kilometer i timen og vindstød på omkring 37 kilometer i timen.

  • Black Hornet PRS er udstyret med trusselslokaliseringskapaciteter. Det består blandt andet af en termisk funktion, som kan genkende mål og retning uanset tidspunkt på dagen. Den er derudover udstyret med sensorer og GPS, som gør det muligt at flyve med dronen inde i bygninger.

  • Dronen har en flyvetid på 25 minutter med en rækkevidde på to kilometer, og den kan flyve 21.49 kilometer i timen. Hvis den løber tør for batteri, kan den oplades med et tilhørende lille trådløst genopladeligt batteri.

  • Den er let at betjene med en hånd, da den har en gaming-lignende controller, og det kræver minimal træning at håndtere den. Faktisk tager det kun knap 20 minutter at lære at flyve en Black Hornet.

  • Dronen koster omkring 195.000 dollars. Det svarer til cirka 1.500.000 millioner kroner.

  • Forsvaret har købt Black Hornet PRS droner, men vil ikke oplyse hvor mange, og hvad de skal bruges til.

  • Forgængeren Black Hornet Nano blev brugt af britiske soldater i Afghanistan i Camp Bastian. Eksempelvis brugte frontlinjesoldater dem til at flyve ind på fjendens territorium og tage billeder og videoer. I 2013 havde de britiske soldater op til 324 Black Hornet Nanos i brug.

Kilder: Teledyne FLIR, Goverment U.K og RadioFreeEurope RadioLiberty.

> Læs også: Sådan fungerer Hærens nye panserværnsmissilsystem Spike LR2

Siden er sidst opdateret: 13.02.23 kl. 13.05

Andre nyheder