Nyheder

Forsvarets nye kampstøvler

Lettere, mere fleksible, funktionelle og samtidigt komfortable. Fra februar 2024 kan Forsvarets soldater og personel sætte fødderne i helt nye kampstøvler.
Foto: Forsvaret.

I alt fem brands introduceres som følge af nye rammeaftaler, som Forsvaret Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI, har indgået om levering af kampstøvler til Forsvaret.

Kampstøvlerne leveres til Forsvaret i fem forskellige kategorier: Svær, let, ørken, jungle og cold weather.

De mest anvendte modeller i Forsvaret – svær og let – kommer fra fire forskellige producenter, der hver har vundet kontrakter med FMI. Som et led i aftalerne, er der lavet såkaldte initialordrer på 10.000 støvlepar hos hver af de fire kontraktvindere. Modellerne i kategorien svær leveres af engelske Altberg og spanske Iturri, mens de lette kampstøvler leveres af henholdsvis Haix og Stumpp & Baier – begge fra Tyskland.

Initialaftalerne sikrer, at Forsvaret kan justere i fremtidige indkøb af kampstøvler efter soldaternes behov og ønske af fortrukne modeller i de to kategorier. På de øvrige kampstøvlemodeller er der ikke planlagt initialordrer, da behovet for indkøb ikke er lige så stort.

Det er projektleder i Forsvaret Materiel og Indkøbsstyrelse, Gert Larsen, der har stået i spidsen for Projekt Kampstøvler 2024.

”I modsætning til tidligere, hvor vi var meget fokuserede på formelle krav, har vi denne gang bedt tilbudsgiverne om at komme med deres bedste bud på en kampstøvle, der bedre kan leve op til de forhold, en soldat arbejder under. Vi har lavet en ”case senario description” – en fortælling på én side – om, hvad en soldat risikerer at komme ud for, som de har skullet forholde sig til,” forklarer Gert Larsen.

”På den måde har producenterne skullet levere en støvle, som lige præcis er dén, vi gerne vil købe til Forsvaret. Det er de udvalgte brands lykkedes rigtig godt med,” fortæller han.

Ifølge Gert Larsen har man i projektfasen samtidigt gjort op med tidligere ønsker om, at militært materiel skulle være specialproduceret til Danmark.

”Vi har tværtimod bedt om modeller, som allerede er afprøvet. Det er ikke os, som skal være forsøgskaniner på producenternes nye kampstøvler,” understreger Gert Larsen.

Foto: Forsvaret.

Fleksibilitet:

Soldaterne skal nemt kunne knæle ned og rejse sig igen gentagne gange, uden at skulle begrænses af en stiv støvle. Balancen mellem fleksibilitet og ankelstøtte er vigtig for at undgå skader.

Stabilitet:

Støvlen sikrer en bedre stabilitet blandt andet ved hjælp af snøresystemet, der understøtter hæl, fod og den nederste del af anklen.

Lethed:

De nye modeller er ikke så højskaftede som tidligere og dermed også lettere. De lette kampstøvler er mere atletiske og fremstår mindre i størrelse. De er velegnede til ikke-ekstreme vejrforhold og terræn.

Bredde i støvlen (indersål): 

På flere af modellerne er der indtænkt muligheden for at indsætte forskellige størrelser indlægssåler, så kampstøvlerne ikke skal produceres i forskellige bredder. Soldaten vælger indlægssål, og dermed bredden på støvlen.

Læder og gummi:

Støvlernes overdel og skaft er af læder, der giver bedre åndbarhed, længere holdbarhed og komfort. Langs støvlesålen er der en høj gummikant, der holder støvlerne tætte og mere vandbestandige.

Sål:

Sålerne er udstyret med senest udviklede versioner med høj friktionsevne.

Membran:

Begge svære kampstøvler, har membraner. De to lette kampstøvler, har ikke. Dermed er der et reelt valg for soldaten.

Siden er sidst opdateret: 28.08.23 kl. 12.33

Andre nyheder