Nyheder

Kan danske soldater ende i væbnet konflikt i Europa?

Danmark støtter Ukraine moralsk, materielt og økonomisk, men spørgsmålet melder sig: Hvad er sandsynligheden for, at danske soldater vil blive sendt i krig i den aktuelle konflikt? Seniorforsker ved Institut for Samfundskundskab Kristian Søby Kristensen giver sit bud.
Foto: IStock

Af Jan Klint Poulsen.

Hvordan vurderer du sandsynligheden for en væbnet konflikt i Europa i lyset af situationen i Ukraine?

”Den er meget lille, men højere end den har været siden afslutningen af den kolde krig. Hver part har en soleklar interesse i, at denne her konflikt ikke eskalerer ud over Ukraines grænser.”

Hvor stor er sandsynligheden for at danske soldater kan blive sendt i krig i Ukraine?

”Risikoen er ikke særlig stor. Man vil fra begge parters side arbejde hårdt for at isolere og holde konflikten i Ukraine nede. Hvis danske soldater ville ende i kamphandlinger i Ukraine, ville det være som en del af en meget større konflikt. Det tror jeg heller ikke, der er stor risiko for.”

Hvilken rolle har NATO og andre internationale aktører i forhold til at mindske risikoen for krig i Europa?

”Hele NATO’s grundlæggende idé er at skabe et stærkt forsvar i fællesskab, så en potentiel aggressor bliver afskrækket fra en krig. Og NATO er i fuld gang med fundamentalt at omlægge og forøge sin indsats for at afskrække Rusland. Så i første omgang er det NATO’s rolle at skabe et stærkt fælles forsvar, der er tilstrækkeligt stort til at afskrække Rusland fra at angribe andre lande i Europa.” 

Hvordan kan vi i Danmark og andre europæiske lande bedst forberede os på en mulig forværring af konflikten?

”Det handler i første omgang om den rette balance mellem en så tilstrækkelig stor militær styrke til at afskrække Rusland og samtidigt kommunikere om den militære styrke på en måde, så den ikke gør Rusland unødigt bekymret og endnu mere paranoid, end den russiske ledelse er i forvejen. Man skal afskrække uden at skræmme.”

Hvilke diplomatiske og politiske tiltag kan være effektive for at reducere spændingerne og dermed mindske risikoen for krig i Europa?

”Der er hele tiden en risiko for episoder, hvor der kan være en eskalationsdynamik. For eksempel hvis et russisk fly flyver ind i et amerikansk fly eller lignende. Så er det vigtigt at have nogle kommunikationslinjer, der er åbne. Selvom man er uvenner med hinanden, så skal der stadigvæk være nogen, der har telefonnummeret på de militære beslutningstagere både i NATO og Kreml. Det, tror jeg, er det væsentligste.”

 

Siden er sidst opdateret: 28.08.23 kl. 11.22

Andre nyheder