Nyheder

Koncentration, kontrol og høj puls

En gruppe HRU-elever prøvede kræfter med den militære sport ”Biathlon Orientering, Sprint” for første gange nogen sinde – ovenikøbet til et DM-stævne.
Foto: Michael Aagaard Jensen.

Af Michael Aagaard Jensen.

Det er en typisk midsommerdag med høj sol. En varm vind blæser hvide skytotter over den blå himmel, så de kaster skygger på bakkerne i den gamle grusgrav i Svenstrup syd for Aalborg. Insekternes summen bliver afbrudt af skarpe smæld fra kaliber 22 rifler.

For ved halvtredsmeterlinjen på skydebanen i den ene ende af grusgraven både ligger og står skytter og indskyder deres rifler. Ude i det bakkede terræn hænger orange-hvide poster klar til at blive fundet. De to primære ingredienser i den cocktail, der kaldes ”Biathlon Orientering, Sprint”.

Biathlon Orientering

Der findes forskellige arter af sporten med forskellige længder af orienteringsløb.

”Biathlon Orientering, Sprint” har den korteste distance med intensive orienteringsrunder på omkring 1,5 kilometer.

Der skydes på skiver, som er 11 centimeter i den stående skydestilling, og 4 centimeter for den liggende, og skytterne står 50 meter fra målene.

Biathlon er det eneste af DMI’s danmarksmesterskaber, som er en del af DM-ugen.

Hurtige skud og strafrunder

I dag den 23. juni er der DM her ved skydebanen i den nedlagte grusgrav. For nogle af deltagerne er det første gang, de overhovedet prøver kræfter med sporten. En af dem er Mathilde Norup Rejnhardt, hun er tidligere på måneden begyndt på Hærens Reaktionsstyrkeuddannelse (HRU) ved Trænregimentet i Aalborg.

”Vores delingsfører spurgte, om der var nogen, der var interesseret. Jeg har ikke prøvet det før, men det lyder meget spændende med både orienteringsløb, og at man også skal få styr på pulsen, når man skyder,” fortæller hun.

Med i gruppen af spritnye deltagere fra HRU-delingen er Asbjørn Agerholm. Han kommer fra samme deling som Mathilde Norup Rejnhardt, har netop indskudt sin riffel og er klar til dagens udfordringer.

”Vi havde orienteringsløb i værnepligten, og det var megafedt. Jeg er ikke den bedste skytte, så jeg forventer, at skydningen er overstået ret hurtigt, og så må jeg så tage mine strafrunder. Men orienteringsløbet håber jeg, at jeg er skarp til,” fortæller han.

Skiskydning uden ski

Biathlon Orientering er en militær sportsgren, som bedst kan beskrives som skiskydning uden ski og sne. I stedet er der et orienteringsløb i to dele, hvor deltagerne ind i mellem skal afgive 10 skud. Fem liggende og fem stående. Rammer man forbi, skal man løbe en kort strafrunde for hvert skud, der ikke træffer.

Strafrunderne er på omkring 30 sekunder, alt efter hvor hurtig løberen er. Så det kræver både koncentration, god omstillingsevne og kondition at præstere godt.

Fordi gruppen af HRU-elever er helt nye i sporten, deltager de ikke i det officielle danmarksmesterskab, men i indslusningsklasserne Dame B og Herre B. DM i biathlon er en del af DM-ugen, som bliver holdt i og omkring Aalborg i uge 25. Det er et slags mini-OL på dansk jord, hvor 27 specialforbund under Danmarks Idrætsforbund holder danmarksmesterskaber i 40 sportsgrene. De er så forskellige som beach volleyball og bowling, vægtløftning og wakeboard.

Et af specialforbundene er Dansk Militært Idrætsforbund (DMI), som står for DM i de militære sportsgrene Biathlon Orientering, feltsport og militær 5-kamp.

Podieplads til nybegynder

Ude på ruten er Asbjørn Agerhold ved at gøre sig klar til at komme ud på sit 1,4 kilometer lange orienteringsløb, inden han skal skyde sine fem første skud.

Foto: Michael Aagaard Jensen.

Herefter følger endnu 1,4 kilometers jagt på nye poster og så fem skud mere. Han rammer tre skiver i første, liggende skydning, mens alle skud går forbi i den stående. Det giver i alt syv strafrunder, og han kan slutte sit første ”Biathlon Orientering, Sprint” i tiden 42:54.

Det rækker til en fjerdeplads ud af fire pladser i begynder-klassen. Selv om han kom til sidst, er han godt tilfreds med sit første løb.

”Det gik fint. Der var lige en post, jeg brugte lidt for lang tid på, men mon ikke det bliver bedre næste gang. Jeg tænker i hvert fald, at jeg skal med næste gang. Det tror jeg, vi alle sammen skal,” siger han.
Mathilde Norup Rejnhardt havde én træffer i begge skydninger og løb over målstregen i tiden 45:38. Det gav en noget bedre placering.

”Jeg kom på førstepladsen. Jeg fik lov til at stå øverst på podiet, så det er dejligt. Vi var kun to i min klasse, men det var fedt nok lige at hive den hjem,” griner hun.

Foto: Michael Aagaard Jensen.

I øjenhøjde

Begge konstabelelever har fået mere ud af dagen end bare frisk luft og høj puls.

”Jeg synes, det er dejligt, at vi har vores NK med. Vi plejer at være meget formelle, når vi er i uniform. I dag taler vi mere i øjenhøjde og er fælles om en sport,” siger Mathilde Norup Rejnhardt.

”En god arbejdsplads kræver, at man har det godt ved siden af – også i fritiden. Når vi får sat arbejdstid af til at deltage i sådan et arrangement her, så giver det virkelig meget glæde i arbejdsdagen. Så det er rigtig fedt, at man kan få lov til sådan noget,” siger Asbjørn Agerholm.

Dansk Militært Idrætsforbund

Dansk Militært Idrætsforbund (DMI) blev stiftet den 23. november 1918.

DMI er i dag et specialforbund under Danmarks Idrætsforbund, hvilket betyder, at de afvikler de officielle danmarksmesterskaber i de 3 ”militære” idrætter – Biathlon Orientering, militær 5-kamp og feltsport.

Danmark har gennem årene høstet utallige europa- og verdensmesterskaber og er forsat med i den absolutte internationale elite.

Ud over de tre specialidrætter holder DMI stævner i 13 sportsgrene fra faldskærm til fodbold. Nyeste stævne er i e-sport, som blev holdt første gang i 2022.

DMI er specialforbund for 45 militære idrætsforeninger rundt om på tjenestestederne med i alt cirka 15.000 medlemmer.

Siden er sidst opdateret: 28.08.23 kl. 14.17

Andre nyheder