Nyheder

Syg under ferie? Meld dig syg med det samme

Hvornår skal du melde dig syg, hvis du bliver syg under din ferie, og hvad skal der til for at få erstatningsferie? Løn- og ansættelseskonsulent i HKKF, Flemming Fage Sørensen, forklarer her dine rettigheder.
Foto: iStock.

Hvad har jeg ret til, hvis jeg bliver syg inden min ferie?

”Du behøver ikke at afholde din ferie, hvis du er syg, og for hver dag, hvor du er syg i din planlagte ferie, har du ret til en dags erstatningsferie. Det betyder, at hvis du er syg i tre dage, så har du automatisk ret til tre dages erstatningsferie.”

Hvad skal jeg konkret gøre, hvis jeg lægger mig syg lige inden min ferie?

”Du skal bare melde dig syg, som du ellers ville gøre. Og hvis din arbejdsgiver kræver dokumentation, er det også din arbejdsgiver, der skal betale for lægeerklæringen.”

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver rask i løbet af den planlagte ferieperiode?

”Så skal du raskmelde dig og orientere din arbejdsgiver om, hvorvidt du ønsker at holde resten af din ferie som planlagt, eller om du vil genoptage arbejdet og flytte hele din ferie til et senere tidspunkt.”

> Læs også: Sigtet i en straffesag eller anmeldt i en disciplinærsag? Her er dine rettigheder

Hvad skal jeg tage med af overvejelser?

”Dine ferieplaner. Hvis du for eksempel skulle have været ude og rejse i tre uger, men er syg den første uge og derfor ikke har kunnet komme afsted, er det måske mere interessant at flytte hele ferien, frem for at få en uges erstatningsferie på et andet tidspunkt. Hvis du omvendt ikke havde andre planer end at slappe af derhjemme, er det måske rart at afholde resten af ferien og så have en uge senere på året. Det er helt op til dig.”

Hvis jeg vælger at flytte resten af min ferie, skal jeg så komme på arbejde efter min raskmelding?

”Ja, du skal stå til rådighed for din arbejdsgiver, så snart du er raskmeldt igen. Derfor skal du også give din arbejdsgiver besked om, at du ønsker at flytte hele din ferie og genoptage dit arbejde igen, så snart du er rask.”

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver syg under min ferie?

”Så kan du også have ret til erstatningsferie. Forskellen er dog, at du ikke kan få erstattet de første fem sygedage, da de anses for en karensperiode. Derfor er det vigtigt, at du – helst skriftligt - orienterer din arbejdsgiver om din sygdom allerede på første sygedag, så du har dokumentation for din sygemelding. Karensperioden starter nemlig først fra det tidspunkt, hvor du melder dig syg. Din arbejdsgiver kan desuden kræve at få en lægeerklæring fra dig – også for de første fem sygedage – og i modsætning til, hvis du bliver syg før ferien, skal du her selv betale udgiften.”

Læs mere om dine rettigheder under sygdom på hkkf.dk

> Læs også: Tid til forandring i Forsvaret

Siden er sidst opdateret: 20.02.23 kl. 14.28

Andre nyheder