Nyheder

Tredje hold til Letland i 2024 – realistisk?

I anden halvår af 2024 vil Danmark sende 700 til 1.200 soldater til Letland, men det vil sætte Hæren under et kraftigt pres herhjemme, siger forbundsformand Tom Block fra HKKF.
Foto: Sanne Vils Axelsen.

Af sted igen. Det bliver virkeligheden for mange af de soldater, der allerede har været i Letland det seneste år, for der er ikke andre at tage af.

”Vi hiver soldater hjem fra Irak – og det giver også god mening – men der kommer et kæmpe pres på soldaterne herhjemme, hvis man holder fast i at sende et stort hold 3 af sted i 2024,” siger forbundsformand Tom Block fra HKKF.

Der mangler nemlig medarbejdere i Forsvaret, og det kan ikke være en hemmelighed for nogen længere. Det betyder, at det bliver svært at løse opgaverne herhjemme, når en stor gruppe soldater tager udenlands.

”Man er nødt til at se meget kritisk på, hvilke opgaver der skal løses, og hvilke der ikke skal. Ellers vælter læsset for vores folk herhjemme. Og vi har i forvejen svært ved at holde på medarbejderne – et øget pres på allerede pressede soldater er virkelig ikke vejen frem,” siger Tom Block.

Kortere udsendelser

Som det er nu, bliver mange soldater udsendt i et halvt år ad gangen. Og det presser ikke kun de medarbejdere, der bliver tilbage og skal holde skansen.

”Det er også et kæmpe pres for vores udsendte konstabler og deres familier. Det er meget svært at få familielivet til at spille, hvis man er væk et halvt år og så bliver sendt af sted på så lang en mission igen kort efter. Derfor foreslår vi i HKKF, at man indfører kortere udsendelser af maksimalt fire måneders længde,” siger Tom Block.

De op til fire måneder skal så være uden leave, men til gengæld kommer man hurtigere hjem til familien.

Bedre forhold – NU

Lige nu og her er problemet dog, at der ikke er nok soldater at tage af, og det lægger et kæmpe pres på medarbejdere, der i forvejen arbejder under ringe forhold.

”Forsvarsminister Troels Lund Poulsen sagde det så fint i sidste uge – regering på regering har svigtet Forsvaret, og det kræver milliarder at få løftet rammerne til et niveau, som er tåleligt. Tåleligt – ikke prangende, bare sådan som det burde være. Men man kan ikke forvente, at vores medlemmer nødvendigvis bliver hængende, fordi man nu har besluttet at fikse de ydre rammer – for det kommer til at tage tid, at bringe Forsvaret tilbage på sporet,” siger Tom Block.

Han mener derfor, at man er nødt til at indføre en række her-og-nu-indsatser, der skal være med til at fastholde de nuværende medarbejdere i Forsvaret. Det drejer sig ifølge forbundsformanden blandt andet om følgende:

  • Indførelse af den erhvervsrettede konstabeluddannelse, så konstabler frem over anses som faglærte – både de nye og de ”gamle”.
  • Aflønning som faglærte.
  • Genindførelse af ordning med militære lærlinge i fuld skala.
  • Fastholdelsestillæg til faglært personel i vedligeholdelsesstrukturen.
Siden er sidst opdateret: 16.05.23 kl. 16.47

Andre nyheder