Nyheder

Fejlciteret i leder om kvindelig værnepligt - forbundsformand svarer tilbage

Forbundsformand Tom Block, HKKF, svarer her chefredaktør på Jydske Vestkysten, Mette Cramon, der fejciterede Tom i sin leder den 27. januar. Cramon beklager.
Foto: Sanne Vils Axelsen

Jeg har altid troet, at det er en del af journalistfaget at være god til at høre, hvad andre siger og forstå komplekse synspunkter. Efter at have læst Mette Cramons leder om kvindelig værnepligt må jeg erkende, at jeg muligvis har taget fejl. For magen til omskrivning af mine ord skal man da lede længe efter.

Cramon: Det er ikke kvinders fysik, herunder menstruation, der giver forsvaret udfordringer. Det er Forsvarets manglende evne – især på Hærens område – til at skabe de nødvendige kulturforandringer og forstå, at blandt andet materiel og udrustning også skal passe til kvinders behov og fysik, der er udfordringen.

For selvfølgelig er kvinder lige så kapable soldater som mænd, nogle gange mere, fordi de i den machokultur, der stadig præger Hæren, tvinges til at præstere ti procent mere og ti procent bedre for at blive respekteret af deres mandlige kolleger.

HKKF organiserer kvindelige værnepligtige i Hæren. Og har i mange år arbejdet for at få flere kvinder ind i Forsvaret. Vi har derfor et indgående kendskab til deres forhold og udfordringer. Næsten 30 procent af de værnepligtige i Hæren er kvinder – men blot fem procent vælger at blive i Forsvaret. Har Cramon overvejet, hvorfor det forholder sig sådan?

En alt for stor andel kvinder i Hæren har desværre oplevet fysiske og psykiske krænkelser under tiden i Forsvaret. Materiel og udrustning er ikke tilpasset deres fysik. Der ikke er nogen gode karriereveje i sigte. Machokulturen trives i bedste velgående. Udfordringerne står i kø.

Men Cramons største udeladelsessynd er dog, at hun helt forbigår, at HKKF vil have værnepligten afskaffet. Og at vi selvfølgelig alene af den grund ikke støtter kvindelig værnepligt. Fremtidens forsvar har brug for professionelle, faglærte konstabler og korporaler, der vælger en karriere i Hæren frivilligt. Hvis unge kan se, at her kan de gøre en forskel, få en erhvervsfaglig soldateruddannelse, faglært løn og god karriereudvikling – med andre ord se, at Forsvaret er en moderne, spændende og tryg arbejdsplads, der har styr på tingene – så skal kvinder nok vælge Forsvaret helt af sig selv.

Rettelse: Fagforeningsformand blev fejlciteret i leder om kvindelig værnepligt | jv.dk

Siden er sidst opdateret: 9.02.24 kl. 14.38

Andre nyheder