Nyheder

Tak for jeres skulderklap

LEDER: Politikerne har lyttet til HKKF. Nu har Forsvaret stafetten.
Foto: Sanne Vils Axelsen.

Forhandlinger, forsvarsforlig, fastholdelsesdiskussioner. Detroniserede forsvarschefer, defekt materiel og dristige debatter om værnepligt. Forsvaret har fyldt i den offentlige debat hen over foråret.

I april kom så delaftale 2 af forsvarsforliget. I opløbet hørte vi både forsvarsministeren og forsvarsordførere pippe – om end lavmælt – om, at man nok er nødt til at se på konstabler og korporalers løn. Matcher den de krav og kompetencer, vi stilles over for og har? Spørgsmålet er sød musik i HKKF’s ører. Og svaret er nej.

Politikerne har lyttet til HKKF og bredt den erhvervsrettede konstabeluddannelse (EKU) ud i hele Hæren. Det giver os den anerkendelse, soldaterfaget fortjener. Nu har Forsvaret stafetten. Opgaven er at gøre Hæren til en attraktiv arbejdsplads. Og her skal uddannelse og løn selvfølgelig gå hånd i hånd.

For vi kan ikke leve af anerkendelse alene. Faglært uddannelse og faglært løn i kombination vil fastholde de dygtige soldater, der endnu ikke har forladt Forsvaret. Og tiltrække nye unge kolleger til det, der på en og samme gang er Danmarks bedste og mest forsømte arbejdsplads.

Foreløbig har forsvarsministeren nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på løn- og ansættelsesvilkår i Forsvaret. HKKF’s klare forventning er, at den faglærte løn bliver en realitet hurtigst muligt.

Overenskomstforhandlingerne var en succes

Forsvarsforlig var ikke eneste punkt på forårets dagsorden. Vi skulle også genforhandle overenskomst. Jeg var blandt andet på turné på landets kaserner i marts/april for at udlægge overenskomstresultatet – stort fremmøde, engagerede medlemmer, relevante og kritiske spørgsmål. Medlemsdemokrati, når det er bedst. En kæmpe fornøjelse. Overenskomst 2024-26 blev vedtaget i april med et rungende JA på 90,7 procent og en rekordstor valgdeltagelse.

Det skulderklap er jeg rigtig glad for. For jeg har kastet al min politiske kapital ind i at hive det resultat hjem. Og jeg er pivstolt af det: En lønstigning på minimum 7,16 procent. 2,88 procent mere i pension, der blandt andet sikrer vores unge kolleger bedre i alderdommen.

Et tillæg til kolleger med 8 års anciennitet, der anerkender vores ældre kolleger, selv om vi alle kunne ønske, at tillægget var større. Ret til faglært basisløn, hvis ens stilling kræver en faglært uddannelse. Det er blot nogle af forbedringerne.

Dem har jeg arbejdet for, siden jeg blev formand i 2020. Fordi de er solidariske. Fordi de peger fremad Og fordi linjerne i overenskomstforbedringerne trækker i samme retning som delaftalen: Anerkendelse, faglært uddannelse og faglært løn.

Jeg ønsker alle HKKF’s medlemmer en rigtig god sommer!

Tom Block, forbundsformand. 

Siden er sidst opdateret: 17.07.24 kl. 13.31

Andre nyheder