Nyheder

Kommandør på PULS

HKKF’eren Kristian Ioannou er en de få, der må trykke på aftrækkeren i Danmarks nye raketkastere.
Kristian Ioannou, 24 år, menig gruppefører ved Dansk Artilleriregiment på Oksbøl Kaserne. Privatfoto.

Af Anders Stoffer

Der er skrevet meget om det danske køb af PULS-raketkasterne, som afløser de CAESAR-pjecer, der blev doneret til Ukraine. Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier besluttede i slutningen af januar 2023 at bestille 8 PULS-raketkastere og 19 ATMOS-artilleripjecer fra den israelske producent Elbit.

Det køb endte som en politisk hvepserede. Ledende officerer i den danske hær kritiserede beslutningen. Det samme gjorde James Heappey, der er parlamentsmedlem, og som indtil marts var minister for de væbnede styrker i den engelske regering.

Han advarede mod, at systemet skyder med raketter, der er langt mere sjældne end dem, som Danmarks tætteste allierede i forsvarsalliancen bruger og har på lager. Erfaringerne fra krigen i Ukraine viser, at det er en fordel for NATO at have ensartede våbensystemer.

De første PULS-raketkastere er allerede i brug i Danmark. I en af dem opererer HKKF’eren Kristian Ioannou. Han er mening gruppefører i Dansk Artelleriregiment i Oksbøl.

Vestjyden er som soldat mere tilfreds med PULSs-raketkasterne end den tidligere engelske minister for de væbnede styrker.

- Det er noget af de nyeste, vi har i Hæren, fortæller han med stolthed til Fagligt Forsvar og fortsætter:

- Da det er et nyt system, er vi med til at påvirke reglementet om brugen af det. Vi er kommet langt, men vi er ikke helt i mål endnu, siger han.

Stor rækkevidde

Besætningen på PULS er på to mand. Der er en kører og en kommandør.

Kørerens opgave er at flytte køretøjet fra venteposition til ildstilling, mens kommandøren har det generelle ansvar. Det er den funktion, Kristian har.

- Jeg modtager skydeordreren og får koordinater og målbeskrivelse. De oplysninger taster jeg ind i systemet, hvorefter jeg affyrer, siger han.

Al ammunitionen er GPS-styret, og derfor er det israelske våbensystem uhyre præcist. Systemet har en rækkevidde på op til 300 kilometer. Alt efter hvilke typer missiler der anvendes, har raketkasteren fra 4 og op til 36 raketter ombord.

Kristian Ioannou vurderer, at PULS-systemet i kampsituationer hovedsagelig vil blive brugt til at ramme strategiske mål i dybden bag fjendens linjer og dermed være med til at nedslide en modstander. Men det kan også bruges fra de helt korte afstande under kontaktslaget.

Kristian arbejdede tidligere i kanonlinjen med CAESAR’erne.

- Personligt er jeg glad for at være på PULS-raketkasterne. Det er en spændende udfordring, og det er fedt at være med til at bygge det op fra bunden. Det er 20 år siden, at Danmark har haft et lignende våbensystem, siger han.

PULS Raketkastersystem (MLRS)

Kaliber: 122 mm og 160 mm med automatisk affyringssystem.

Ammunition: Multi-purpose launcher, der kan affyre en bred vifte af eksisterende raketter.

Rækkevidde: Op til afstande på cirka 300 kilometer afhængigt af ammunitionstype.

Platform: Tatra

Besætning: 2 personer.

Producent: Elbit Defence Systems.

Kilde: fmi.dk

Siden er sidst opdateret: 21.06.24 kl. 12.19

Andre nyheder