Som ung mor er Forsvaret den mest fleksible arbejdsplads
Af Anders Stoffer
Da Rusland invaderede Ukraine, blev Catrine Kjær kaldt hjem fra grænsen til kasernen i Aalborg. Hun og de andre, der skulle udgøre Hold 1 i Letland fik kort tid til forberedelserne. Nordjyden stod dog ikke lang tid på den lettiske jord, for kort tid efter ankomsten blev hun sendt retur til Danmark. Hun var gravid.
Catrine var i gruppe med syv mænd og havde derfor ikke rigtig nogen kvinder at dele graviditeten med. De andre kvinder på Hold 1 kom fra andre kompagnier. Hun besluttede sig for at fortælle årsagen til gruppen.
”Det var lidt pinligt, for det kunne ikke ske for mændene. Jeg var lidt bange for, hvordan de så på mig. Altså jeg havde jo fast kæreste og vidste, at det var ham, jeg var gravid med. Men jeg følte, at det var lidt tabubelagt at sige det. Heldigvis reagerede alle vildt godt,” siger Catrine.
Som mor til Lucia oplever hun Forsvaret som den mest fleksible arbejdsplads, hvor der bliver taget store hensyn. Til gengæld har hun oplevet en tendens til, at kvinder skal overpræstere for at være gode nok. ”Det giver et psykisk pres, som for nogen er ubehageligt,” siger Catrine.
Hvad kan man gøre, for at kvinder bliver længere i Forsvaret?
”Mange kvinder kunne godt tænke sig at have en civil uddannelse. Det afskrækker mange, at Forsvaret har afskaffet muligheden for at optjene civil uddannelse. Derfor siger mange op efter første udsendelse. De har militær uddannelse og en masse oplevelser i bagagen – og så vil de gerne læse videre. Med fordel kunne man studere halvtid og arbejde halvtid i Forsvaret.”
Hvordan skal man få flere kvinder til at søge ind?
”Kvindernes inspirationsdag var for mig en vild god dag. Det ville give noget godt, hvis man tog ud på ungdomsuddannelserne eller til de ældste i folkeskolen. Får man interessen, hænger den ved.”