Nyheder

Nu er et nyt ferieår startet

Feriereglerne kan virke forvirrende. Her får du en forklaring på dem.
Foto: Pixabay

Principperne for ferie
Grundprincippet er, at du optjener og afvikler ferie samtidigt. Du optjener 2,08 dages ferie pr. måned. Du kan holde dem med det samme - og senest inden for 16 måneder.

Altså vil optjeningsperioden være 12 måneder, og ferieafholdelsesåret vil være 16 måneder.    

Hvornår skal jeg holde ferien?
Du kan holde den samme år, som du optjener den. Det vil sige, at du har mulighed for løbende at holde ferie.

Ferie optjener du fra den 1. september til den 31. august året efter. Mens ferieafholdelsesperioden er på 16 måneder fra den 1. september til den 31. december året efter.

Kan jeg selv bestemme hvornår jeg vil holde ferie?
Det bedste er naturligvis, hvis du og din arbejdsgiver kan blive enige om, hvornår du skal holde din ferie. Men hvis I ikke kan det, kan arbejdsgiveren bestemme, hvornår du skal holde den. Men det kræver, at arbejdsgiveren varsler ferie i god tid.

Hovedferie
Man skal holde hovedferie i perioden 1. maj til 30. september. Den skal varsles med 3 måneder. Her har du ret til at afvikle 15 feriedage (3 uger) i sammenhæng. Men du og arbejdsgiveren kan godt aftale, at du kun holder 10 feriedage i træk. De sidste 5 dage kan du godt holde efter den 30. september.

Restferie
Resten af ferien skal varsles med en måned. Den kan du holde både før og efter hovedferien. Du har ret til at holde mindst 5 dage i træk. Du kan også aftale med din arbejdsgiver, at dagene holdes enkeltvis.

Hvad hvis jeg bliver syg under min ferie?
Så kan du få erstatningsferie for de dage, der er ud over 5 sygedage. Sygedagene kan godt være i forskellige ferier i løbet af et ferieår. Hvis du f.eks. er syg i 7 feriedage i løbet af et ferieår, får du altså 2 erstatningsferiedage.

Der er dog en række regler, du skal være opmærksom på, både hvis du bliver syg før eller under din ferie.

  • Du skal melde din sygdom til din arbejdsgiver på første sygedag
  • Du skal selv betale for en lægeerklæring for at dokumentere din sygdom

De 5 karensdage behøver ikke at være sammenhængende og behøver heller ikke være i samme periode (hoved- eller restferie). Retten til erstatningsferie starter først, når du har givet din arbejdsgiver besked om, at du er syg. Derfor er det vigtigt at melde din sygdom til din arbejdsgiver med det samme. Hvis du bliver rask, inden din planlagte ferie er udløbet, skal du huske at melde dig rask, og du skal meddele din arbejdsgiver, om du vil holde den resterende ferie, eller om du vil genoptage arbejdet.

Det er kun resten af din planlagte ferie, du kan vælge at holde, for du har ikke ret til at holde den udskudte ferie i forlængelse af din raskmelding, medmindre din arbejdsgiver er indforstået med det.

Kan jeg overføre ferie?
Efter den nye ferielov løber ferieåret fra den 1. september til den 31. august året efter. I samme periode optjenes feriedagene. Feriedagene skal være holdt senest 4 måneder efter, at ferieåret er slut. Det vil sige den 31. december.

Hvis du ikke kan nå at holde alle feriedagene, kan du aftale skriftligt med din arbejdsgiver at overføre højst 5 ud af de 25 feriedage til den næste ferieafholdelsesperiode. Du skal skriftligt have aftalt overførslen senest den 31. december.

Kan arbejdsgiveren aflyse en planlagt ferie?
Som udgangspunkt ja, men det er kun i ganske særlige situationer. I ferievejledningen er det beskrevet sådan her: 

”Det betyder, at en medarbejders ferie kun kan omlægges, hvis

  • der er tale om væsentlige driftsmæssige hensyn
  • den opståede situation har været upåregnelig/uforudsigelig for ledelsen
  • det er nødvendigt, at ferien ændres for netop denne medarbejder

Der skal således være tale om force majeure-lignende situationer. Det vil normalt ikke være tilstrækkeligt, at der f.eks. er sygdom blandt de tilbageværende medarbejdere.”

Hvis arbejdsgiveren aflyser din ferie, vil du kunne få erstattet de udgifter, du har haft til f.eks. en ferierejse.

Hvad reglerne for særlige feriedage?
Du optjener dine særlige feriedage fra den 1. januar til den 31. december, men du kan først bruge dem fra den 1. maj i det efterfølgende år.

Du aftaler med ledelsen, hvornår du vil holde de særlige feriedage. Dit ønske om placering af særlige feriedage skal ledelsen så vidt muligt imødekomme. Det er dog en forudsætning, at afholdelsen er forenelig med arbejdet.

Du skal give ledelsen besked så tidligt som muligt om, hvornår du ønsker at holde de særlige feriedage. Har du ikke afholdt dem senest den 31. december, kan din ledelse varsle de særlige feriedage afviklet – efter samme regler som for restferie, dvs. med et varsel på en måned.

Hvis du nørde endnu længere ned i feriereglerne, finder du dem her: Feriereglerne 

Siden er sidst opdateret: 12.09.24 kl. 16.05

Andre nyheder