Madrasser på gulvet, feltsenge og fælles toiletter på gangen. Det er normalt ikke forhold, der vil gå på en tjenesterejse. Dog var det, hvad fem af HKKF’s medlemmer mødte, da de var på opgave i Estland sidste år.
Medlemmerne var som mekanikere fra Forsvarets Vedligeholdelsestjeneste sendt på en støtteopgave, og de var derfor ikke en del af øvelsen, men udsendt på tjenesterejsevilkår. På forhånd var det blevet besluttet, at medlemmerne skulle overnatte i lejren på en 10 mandsstue. Det nærmeste hotel lå nemlig 45 minutters kørsel væk fra lejren.
Problemet var bare, at da medlemmerne ankom, var der ingen indkvartering, og der var ingen senge. Det lokale danske støtteelement købte samme dag nogle madrasser til gulvet, der efter to dage blev erstattet af feltsenge, men toilet og bad skulle medlemmerne dele med de estiske soldater.
”Der er åbenbart en misforstået forestilling nogle steder om, at man kan behandle soldater på denne måde,” siger faglig konsulent i HKKF Flemming Fage Sørensen og understreger, at det er helt forkert.
HKKF’s medlemmer er nemlig omfattet af samme regler for tjenesterejse som resten af statens medarbejdere. Ifølge reglerne skal indkvarteringen på en tjenesterejse være passende, hvilket betyder et værelse af hotellignende standard med toilet og bad i nærheden og med mulighed for forplejning i form af morgenmad.
> Sagen er også kendt som Curfew-sagen - Læs mere om sagen her.
Groft brud på reglerne
Da Flemming Fage Sørensen hørte om sagen gennem medlemmernes tillidsrepræsentant, var han ikke i tvivl om, at det var et groft brud på tjenesterejseaftalen.
”Med baggrund i reglerne er det jo helt forrykt, at vores medlemmer får at vide, de skal overnatte i et klasseværelse, som i øvrigt var indrettet som kontor for to andre medarbejdere,” siger Flemming Fage Sørensen.
Ifølge HKKF’s faglige konsulent er det godt, at tillidsrepræsentanten reagerede så hurtigt og tog kontakt til fagforeningen. Det er sådan, at systemet skal fungere, når medlemmers rettigheder ikke bliver respekteret, forklarer han.
Som konsekvens af sagen skal Forsvaret betale en ordensbod til HKKF for overtrædelsen af reglerne. Flemming Fage Sørensen håber, at denne bøde vil have betydning for fremtiden.
”Jeg håber virkelig, at denne ordensbod får en regulerende virkning, så vores medlemmer får den indkvartering, som de har et aftalemæssigt krav på fremover,” afslutter han.