Nyheder

Status på 2021: Lidt til de unge og lidt til de ældre

HKKF's formand gør status over året i denne leder, som er trykt i decemberudgaven af Fagligt Forsvar.
Foto: Sanne Vils Axelsen.

Der er klejner på bordet, gran på døren og måske et kalenderlys på bordet. For dem af os, der får lov at fejre julen hjemme i Danmark i hvert fald. Det ser lidt anderledes ud, når højtiden fejres på jobbet et fremmed sted ude i den store verden. Derfor vil jeg gerne lægge ud med at sende gode tanker og ønsker om den bedst mulige jul til de af vores medlemmer, der er udsendt her i december.

Julen runder året af, og derfor er det tid til at gøre status.

2021 var året, hvor jeg selv for alvor kom i gang med jobbet som formand for HKKF. Det har været et travlt år med mange kampe og mange sejre.

Vi fik landet en aftale om overenskomst – efter otte år uden. Kunne vi have drømt om mere? Ja, selvfølgelig – men i et år præget af Corona og krise, er vi godt tilfredse med det, vi fik landet. Aftalen er et godt fundament for kommende forhandlinger og bidrog også med sine egne gevinster i form af en sikring af reallønnen og udbetaling af tillæg til flere grupper – for at nævne et par eksempler.

2021 blev også året, hvor man endelig satte sig for at give seniorer bedre vilkår. Vi mangler stadig at se den nye seniorpolitik batte ude i virkeligheden, men glæder os til at følge op, når den for alvor er implementeret og har været i gang et års tid.

Der ud over blev den erhvervsrettede uddannelse for konstabler (EKU) endelig til virkelighed. De konstabler, der netop er begyndt i kamptropperne denne måned, vil blive de første til at teste og gennemføre den nye uddannelse. I HKKF lægger vi selvfølgelig pres på både politikere og Forsvaret, så vi kan få en overgangsordning på plads for de nuværende konstabler snarest muligt. Det vil være et vigtigt skridt i den rigtige retning for at kunne fastholde vores erfarne soldater.

I 2022 fortsætter kampen for bedre vilkår. Det siger sig selv, at vi ikke er færdige med uddannelsessporet, før alle konstabler – både i og uden for kamptropperne – kan kalde sig faglærte.

Men vi har også andre dagsordner linet op:

Vi arbejder benhårdt på genindførelsen af militære lærlinge – det er nødvendigt, for at kunne have en velfungerende operativ vedligeholdelsesstruktur. Og så skal vi have styr på vores oplæg til det kommende forsvarsforlig.

Forliget falder på plads i 2023, og vi vil blandt andet byde ind med initiativer, der kan styrke fastholdelsen i Forsvaret. Vores udfordring bliver at få vores ambitioner til at passe med Forsvarets – og det er nok ikke en hemmelighed, hvem af os der har de største af slagsen.

Hvad 2022 ellers vil byde på af udfordringer, må vi vente at se. Men vi er klar.

Rigtig glædelig jul og godt nytår.

> Læs også: Vi er ikke ligeglade med uddannelse i Hæren

Siden er sidst opdateret: 21.02.23 kl. 13.39

Andre nyheder