Nyheder

Vi er ikke ligeglade med uddannelse i hæren

Uddannelse er vigtigt for alle grupper i Forsvaret – også for hærens konstabler. Det er på tide, at Forsvaret tager ansvar, følger med tiden og sikrer en god implementering af en ny erhvervsrettet uddannelse for konstabler, så også denne gruppe kan få papirer på sine kompetencer.
Foto: iStock.

Af forbundsformand Tom Block, HKKF.

Når vi diskuterer uddannelse af soldaterne i hæren med de øvrige parter inden for Forsvaret, så får vi fra tid til anden at vide, at hærens soldater slet ikke gider alt det uddannelse – at de hellere bare vil i gang med arbejdet, at de vælger militæret af andre årsager. Det er også en af de diskussioner, vi har i forbindelse med arbejdet for at få indført en erhvervsrettet konstabeluddannelse – EKU’en.

Og ja, det er sikkert ikke ønsket om at uddanne sig, der er den største motivation for at vælge en karriere i Forsvaret – det handler nok mere om at gøre en forskel for andre mennesker, om fællesskab og om at kæmpe for retfærdighed, frihed og for Danmark. Men det betyder ikke, at vi som soldater i hæren er ligeglade med vores karriere – at vi ikke også ønsker anerkendelse af vores færdigheder og papir på vores kompetencer. 

Man bliver ikke ”bare” soldat – der er utrolig meget på spil og utroligt meget at lære. Vi er stolte af vores kompetencer, og vi fortjener papir på dem. Papiret er en anerkendelse, men også en adgang til videreuddannelse og forhåbentligt til bedre generelle vilkår i Forsvaret. I HKKF ser vi indførelsen af en erhvervsrettet uddannelse for konstabler som et vigtigt skridt mod bedre vilkår og nye kontraktformer. 

> Læs også: Forkert lønplacering: Et generelt problem i Forsvaret

Forsvaret skal tage ansvar og følge med tiden. Der er brug for en uddannelse, der er skruet sammen på en måde, der giver soldaterne plads til at få den praktiske erfaring, de skal have for at klare sig godt operativt – både hjemme på kasernen, og når de kommer under pres som udsendte. Men den skal også give dem det nødvendige grundlag for at skifte spor i karrieren, hvis de ønsker det – og det er vigtigt, at uddannelsen kommer på papir og bliver anerkendt.

Krudt og kugler trækker højst sandsynligt mere end blyant og papir, når man som ganske ung begynder sin karriere i Forsvaret, men hvis vi skal fastholde vores soldater, skal vi kunne tilbyde dem en karriere med perspektiv. Derfor håber vi også, at I som medlemmer af HKKF vil hjælpe os med at tage kampen – og være med til at insistere på, at også hærens konstabler har krav på, at Forsvaret investerer i at give dem en anerkendt og kompetencegivende uddannelse. Det gør man jo allerede for de øvrige grupper i Forsvaret – for befalingsmænd og officerer.

Vi fortjener også papir på vores kompetencer.

> Læs også: HKKF's formand: Forsvaret skal investere i bedre vilkår

Siden er sidst opdateret: 21.02.23 kl. 13.26

Andre nyheder