Nyheder

Ekspert: F-35 vil øge soldaternes sikkerhed

F-35 vil øge sikkerheden for soldater i operationer på landjorden. Flyet kan engagere mål og varsle mod angreb tidligere end med nuværende systemer, lyder det fra ekspert.
Foto: Flyvevåbnets Fototjeneste/Forsvarsgalleriet.

Det er ikke kun Flyvevåbnet, der får gavn af F-35-kampflyene, der i de næste årtier vil udgøre NATO's flyvende knytnæve. Også ved operationer på landjorden vil de avancerede kampfly give store fordele for soldaterne.

Sådan lyder det fra Stig “GRE” Hestbech, der er pilot, kaptajn og faglærer ved Center for Luftoperationer, Forsvarsakademiet. Han følger F-35-programmet tæt. 

“Sammenligner man for eksempel med F-16, vil F-35 øge tempoet i krigsførelsen markant. Soldater på landjorden vil meget tidligt kunne blive advaret mod trusler, mod angreb eller engagere mål, som vil befinde sig på større afstande end i dag. Dette er i sin spæde begyndelse, men allerede afprøvet ved test i USA,” fortæller Stig Hestbech. 

> Læs også: Forsvaret styrker sin indsats fra luften

Snakker med artilleriet

Syv partnerlande har til dato erklæret F-35 for kampklar (IOC, initial operational capability), og de første fly har deltaget i skarpe operationer. Israelske F-35A blev i maj 2018 anvendt mod iransk-støttede mål i Syrien, og senere på året, den 27. september, deltog amerikanske F-35B-kampfly fra USS Essex som støtte til landoperationer i Afghanistan.

Allerede nu forudser man, at soldater vil kunne modtage efterretninger om fjendens bevægelser meget tidligt. Helt ned til artilleri-niveau vil F-35 kunne se, om der er aktivitet, der truer egne soldater, og advare dem, så de kan imødegå truslen. F-35 vil også kunne sende måldata direkte til eget langtrækkende artilleri eller levere full-motion-video af et givent må-område til land- eller specialstyrker – eksempelvis i forbindelse med forberedelse eller under fremrykning,fortæller Hestbech.

“Dette skyldes sensorer, flyets kommunikationspakke og den netværksbaserede måde, som F-35 opererer på. Du kan sende større mængder data på længere afstande. Det betyder, at fleksibiliteten i den måde, man fører krig på, bliver meget større. Du kan vælge det bedste og billigste våbensystem til at imødegå den trussel, du står overfor,” forklarer Stig Hestbech.

Effekt fra dag ét

I fremtiden vil disse processer blive automatiseret yderligere med blandt andet kunstig intelligens og lignende teknologier. Hele formålet er at øge tempoet i kampen og levere effekt fra våbnene hurtigere. Soldater på jorden skal desuden forvente at blive udstyret med endnu mere teknologi som eksempelvis ‘blue force trackers’ helt ned til enkeltmand, så ven kendes fra fjende, lyder hans vurdering.

“Du vil se en meget større sammenkædning af de forskellige enheder fra alle værn,” siger Stig Hestbech.

Meget af taktikken og selve teknologierne er stadig under udvikling. Eksempelvis skal andre våbensystemer være kompatible med F-35 og andre femte-generations-platforme, noterer han. Men alene ved det, at F-35 kan se langt mere og bedre end F-16 og under alle vejrforhold, vil soldater på jorden kunne mærke forskel fra dag ét:

“Det vil øge soldaternes mulighed for tidligere at blive varslet om eventuelle angreb og dermed få bedre mulighed for imødegåelse (dækning) og dermed overlevelse, som vi ikke er i stand til i dag,” siger Stig Hestbech.

De første F-35 kampfly lander i Skrydstrup i 2023. Forsvaret forventer, at F-35 vil være operationelt fra 2024.

> Læs også: Forsvarschef: Med F-35 er forsvaret i den øverste division

Siden er sidst opdateret: 21.02.23 kl. 13.23

Andre nyheder