Nyheder

ISS er ude i kulden

Forsvarsministeriet har opsagt kontrakten med ISS. Fra april 2022 bliver rengøring, drift af kantiner og vedligeholdelse af bygninger og arealer varetaget af Forsvarets Ejendomsstyrelse (FES).
Foto: iStock

Med foråret forsvinder kulden. Og ligeledes gør Forsvarets samarbejde med ISS, når rengøringskoncernen ved udgangen af marts 2022 har svinget kosten og grydeskeen for sidste gang på landets kaserner.

”Forsvarsministeriet har ikke fået et tilfredsstillende serviceniveau siden indgåelsen af den store aftale med ISS. Det har haft stor betydning for de tusindvis af ansatte og frivillige, der hver dag yder en vigtig indsats for danskernes tryghed og sikkerhed,” lyder det fra forsvarsminister Trine Bramsen i en pressemeddelelse

På Forsvarets hænder – indtil videre

I stedet skal FES overtage opgaverne med facility management – i hvert fald frem til 2024, hvor opgaven igen kommer i udbud.

”Vi er meget glade for resultatet. De forhold, soldaterne har arbejdet under, har været horrible. Det er en vigtig sejr for vores medlemmer, at man tager sagen alvorligt og opsiger samarbejdet med ISS,” siger formand Tom Block fra HKKF.

Det har ikke været muligt at få et svar fra forsvarsministeren på, hvordan ministeriet vil sikre leverancen i et kommende udbud, men fra FES lyder det, at de er klar til opgaven i de kommende år:

”Der er ingen tvivl om, at det er en stor opgave at varetage hele kontraktområdet. Ejendomsstyrelsen starter dog ikke på helt bar bund. Frem til 2012 drev vi selv hele facility-management-området – herunder også kantiner og rengøring,” skriver oberst Thomas Øgendahl Knudsen, chef for servicedivisionen i FES, til HKKF.

> Læs også: Forsvaret vil forsøge at komme ud af uacceptabel milliardaftale med ISS

Flere penge i kassen?

Til spørgsmålet om, hvorvidt FES får flere penge at rutte med til opgaven, svarer han, at der tilføres flere midler, så der kan afstemmes et passende serviceniveau:

”Det betyder, at FES kan ansætte flere medarbejdere til at løse opgaverne. Et af problemerne har netop været, at der ikke var nok medarbejdere”.

Man vil ikke på nuværende tidspunkt sige noget om, hvor mange midler området får tilført – eller hvor pengene kommer fra.

”Vi må spørge igen, når ministeriet har haft tid til at regne på tingene. Men det er klart, at man ikke kan løse opgaven så billigt, som man håbede. Derfor bør man styrke området med flere nye midler – ellers går pengene fra andre vigtige indsatser i Forsvarets Ejendomsstyrelse, og så er vi lige vidt,” siger Tom Block fra HKKF.

> Læs også: Får vi snart bedre vilkår i Forsvaret?

30 procent billigere

Da man gav opgaven til ISS i 2018 sparede man 30 procent af udgifterne på området. Og det har tydeligvis haft konsekvenser.

”Med ophøret af kontrakten står vi selvsagt over for en ny opgave med at finde en bedre løsning. Det stiller store krav til Forsvarsministeriet og de ansatte. Men målet er klart. Vi skal have en bedre løsning i fremtiden,” siger Trine Bramsen i ministeriets pressemeddelelse.

Hvad ”en bedre løsning” helt præcist indebærer må soldater og øvrige medarbejdere i det danske forsvar vente lidt endnu med at få at vide, men fra FES lyder det, at man blandt andet vil skabe bedre kvalitet ved at tilpasse indsatsen til de lokale behov. 

”Vi vil fortsat udvikle den lokale forankring i opgaveløsningen. Dermed kan der i langt højere grad tilpasses løsninger efter behov og lokal prioritering inden for den økonomiske ramme,” lyder det fra Thomas Øgendahl Knudsen.

Se pressemeddelelsen fra Forsvarsministeriet her.

Siden er sidst opdateret: 1.02.23 kl. 11.59

Andre nyheder