Nyheder

Fejl og forsinkelser hos Forsvaret rammer ’Hærens knytnæve’

Forsvaret kommer ikke i mål med dele af det nuværende forsvarsforlig. Det har konsekvenser for den store kampklar brigade, der skal stå klar i 2024.
Der er forsinkelse på Forsvarets nye opdaterede kampvogn Leopard 2A7. Foto: Rasmus Christopher Franck, Forsvarsgalleriet.

Hærens soldater kan kigge langt efter de nye kampvogne og kolleger, som ellers er blevet lovet. 

Det skyldes, at Forsvaret ikke når i mål med fem initiativer, som blev aftalt under det nuværende forsvarsforlig. Initiativerne bliver udskudt til den kommende forligsperiode efter 2023.

”Forsvarsforliget har lagt den rigtige overordnede plan for udviklingen af Forsvaret, men tidsplanen er ændret for de fem forligsinitiativer. De konkrete operative enheder og flere soldater kommer – men bare på et senere tidspunkt. Det giver ikke mening at ansætte og uddanne nye soldater, hvis ikke de har materiel at øve sig på eller et tag over hovedet,” siger forsvarschef Flemming Lentfer i en pressemeddelelse

Et af initiativerne, der bliver forsinket, er opbygningen af en tredje kampvognseskadron i Hæren. Det skyldes blandt andet problemer med Forsvarets 44 nye Leopard 2A7-kampvogne, der er ved at blive opgraderet og moderniseret hos producenten i Tyskland, skriver Altinget

Ifølge mediet har Forsvaret fået omkring 30 kampvogne tilbage, men kun få kan bruges i den daglige træning, da resten er fulde af fejl. 

> Læs også: Ikke kun armygrøn: Nu skal Forsvaret også være klimagrønt

Mål og midler skal hænge sammen

De udskudte initiativer får konsekvens for en af de helt store aftaler i Forsvarsforliget – 1. Brigade også kendt som ’Hærens knytnæve’. Danmark har lovet NATO, at den 4.000 mand store brigade ville stå klar til udsendelse i 2024. Men det kommer ikke til at ske. 

”Vi vil være rigtig langt med brigaden i 2024. Men der vil også være udeståender, som ikke er på plads inden da. Vi må erkende, at sådan er det,” lyder det fra Flemming Lentfer til DR

De fem udskudte forligsinitiativer

  • Opbygning af den 3. Kampvognseskadron i Holstebro. Forventes påbegyndt i 2023. 
  • Opbygning af den 3. Opklaringseskadron på Bornholm. Forventes påbegyndt i 2025. 
  • Først i i næste forligsperiode kommer 1. Brigade i Oksbøl til at råde over luftværnskapacitet. 
  • Opbygningen af 3. Lette Infanterikompagni i Haderslev udskydes forventeligt til 2025.
  • Øget rådighed over C130 Hercules transportfly. 

Kilde: Forsvarskommandoen. 

Siden er sidst opdateret: 6.02.23 kl. 11.07

Andre nyheder