Nyheder

HKKF’s formand om værnepligt til kvinder: ”Tvang er ikke målet”

En overvægt af mænd ønsker værnepligt til kvinder, men det er ikke den rigtige vej at gå. Det vil blot gøre vilkårene ringere for kvinder, lyder det fra HKKF.
Foto: Line Fjordside/Forsvaret, Forsvarsgalleriet.

I Forsvaret findes der ikke køn. Der findes soldater. Men i praksis er der forskel på kønnene, når det kommer til værnepligten. Hvis man spørger de danske mænd, skal det ændres. De synes nemlig, at det er en god ide, at kvinder frem over får pligt til aftjene værnepligt.

Det skriver Altinget på baggrund af en meningsmåling lavet af Epinion for Altinget.

Ifølge meningsmålingen svarer over 60 procent af mændene, at de er helt eller overvejende enige i, at værnepligten også bør gælde for kvinder. For de adspurgte kvinder er billedet dog en anelse anderledes. Hos kvinderne svarer 36 procent, at de er helt eller delvist enige i samme spørgsmål. 

Resultatet overrasker ikke Tom Block, der er forbundsformand i HKKF. 

”Det er et emne, der har været talt meget om. Årgangene bliver mindre og mindre, og på et tidspunkt er vi nødt til at skulle have en større andel af kvinder, hvis vi skal få fyldt de pladser, vi har i Forsvaret,” siger han. 

Tom Block peger dog på, at tvang er ikke målet. I stedet bør målet være at skabe en attraktiv arbejdsplads, hvor folk gerne vil være. 

”Vi skal kunne holde fast i de kvinder, som vi får ind og ikke tale om at tvinge folk. Man påtænker at lave lovændringer, der vil sidestille mænd og kvinder, men i stedet går man ind i ligestillingens navn og gør vilkårene ringere for kvinder,” siger Tom Block. 

> Læs også: Portræt: Catleen elsker det særlige fællesskab i den nye mobiliseringsværnepligt

Et ansvar for ledelsen

Debatten om ligestilling i værnepligten er ikke ny. Tilbage i august foreslog Værnepligtsrådet, at kvinder får byttet deres værneret ud med værnepligt, så de er på lige fod med deres mandlige kollegaer. 

”Det handler om mentaliteten. At det ikke er okay at stikke til kvinder, bare fordi de kan sige stop. Det er både uretfærdigt og trættende at høre på,” lød det fra Sofie Rimfort, rådsmedlem i Værnepligtsrådet, til DR Nyheder.

Ifølge Tom Block er det præcis der, at problemet ligger. Nemlig kulturen. At kvinder skal yde 10 procent mere for at blive sidestillet med mænd. 

”Vi er nødt til at finde ud af, hvor problemet ligger. Er det, at kvinder siger op, er det kulturen, eller den ledelse vi har? Når kvinder oplever de her ting, så lever ledelsen ikke op til deres ansvar. Og det accepterer vi ikke,” siger Tom Block. 

I 2020 udgjorde kvinder omkring en femtedel af alle værnepligtige. Størstedelen af alle værnepligtige – både mænd og kvinder – er i dag frivillige. Frivillighedsprocenten ligger på mere end 99 procent af de værnepligtige. 

> Læs også: Krænkelser fylder mere i Forsvaret

Siden er sidst opdateret: 7.02.23 kl. 11.57

Andre nyheder