Nyheder

Krænkelser fylder mere i forsvaret

Auditørkorpset behandler flere klager over seksuelle krænkelser end tidligere. Der er brug for en kulturændring i forsvaret, mener HKKF.
Foto: iStock.

De er både fysiske og verbale. Krænkelserne i forsvaret. Og antallet af sager, hvor især kvinder er blevet krænket, er steget markant på tre år. Det skriver Berlingske i dag.

"Vi kan ikke acceptere krænkelser af nogen slags i forsvaret. Hverken mobning, seksuelle krænkelser eller andre former for fysiske eller verbale overgreb. Krænkelser er ødelæggende for den vigtigste del af soldaterkulturen: Vores fællesskabsfølelse. Vi står sammen, vi støtter hinanden, vi hjælper hinanden, når det brænder på," siger formand Tom Block fra HKKF.

Derfor er der ifølge HKKF brug for et målrettet arbejde med forsvarets kultur.

"Forsvaret skal kunne rumme både kvinder og mænd. Vi har brug for gode soldater, og vi har brug for at kunne fastholde dem i forsvaret. Derfor er man også nødt til at arbejde på kulturen – på måden, man taler til hinanden, agerer over for hinanden og måden man håndterer udfordringer på, herunder krænkelser af alle slags," siger Tom Block.

> Læs også: Udtalelse: Operation X dokumentaren "I krig og i krænkelser"

Et trygt miljø

Åbenhed, anerkendelse og tolerance er tre elementer, som forsvarets kultur burde omfavne i langt højere grad, end det er tilfældet i dag.

I HKKF ser man blandt andet store problemer med håndteringen af soldaternes ytringsfrihed. Der bliver slået hårdt ned på uønskede meldinger. Og det er et problem.

"Der er brug for større ytringsfrihed i forsvaret, hvor også nye soldater kan få lov at give deres mening til kende – særligt når de oplever problemer. Det skal være trygt at sige fra og at gå til sin overordnede med de udfordringer, man oplever. Sådan er det ikke helt i dag, og det rammer også de kvinder, der oplever krænkelser i forsvaret," siger Tom Block.

> Læs også: Forsvaret var de bedste år - og de værste

Brug for konsekvenser

Han mener, at der er generelt er brug for en større lydhørhed og anerkendelse af de problemer, soldaterne oplever – og en langt mere konsekvent håndtering af krænkelser.

"Når soldaterne præsenterer et problem, så skal det tages alvorligt. Mange oplever at blive fejet af. Det skaber utryghed og er ikke særligt motiverende for tilvejebringelsen af problemer og udfordringer – herunder sager om krænkelser. Det kræver handling og konsekvenser, hvis man ikke kan opføre sig ordentligt – ligegyldigt hvilket niveau man befinder sig på i forsvaret," siger Tom Block.

I følge HKKF er det først og fremmest forsvarets opgave at skabe ordentlige forhold for de ansatte, men alle foreninger og interessenter omkring det danske forsvar har en rolle.

"Vi kan alle være med til at skubbe på en sund udvikling af kulturen i forsvaret. Det gælder også for os i HKKF, og derfor ser vi også med alvor på udviklingen i antallet af sager om krænkelser i forsvaret," siger Tom Block.

Læs også artikel om samme emne i Jyllands-Posten.

Siden er sidst opdateret: 30.01.23 kl. 14.21

Andre nyheder