Nyheder

En hverdag med PTSD

Hvordan håndterer man en hverdag med PTSD? Det har Fagligt Forsvar talt med to veteraner om.
Foto: Privat. Martin Lorentsen.

Martin Lorentsen
55 år, har haft fem udsendelser, fik konstateret PTSD i 2015.

I hvilke situationer mærker du din PTSD mest? 

Når der er mange mennesker og meget uro omkring mig. Jeg opsøger ikke store indkøbscentre i myldretid, gågade og store forsamlinger. Corona var rigtig skidt for samfundet, men det har været godt for mit vedkommende. Da samfundet lukkede ned, blomstrede jeg op. 

Hvordan har det hjulpet dig? 

Afstandskravet i butikkerne har været en kæmpe hjælp, fordi folk ikke står oppe i nakken af en. Folk er stadig gode til at holde afstand, og det betyder, at jeg kommer meget mere ud. Jeg er begyndt selv at kunne handle om morgenen. 

Hvilken type redskaber bruger du i hverdagen? 

Veteranenheden ved Skejby Sygehus har lært mig at lægge en plan for dagen og have en fast struktur. Derudover har jeg kontakt til en veterankoordinator i Viborg, der har været en kæmpe hjælp. Han har både ringet til mig, gået ture med mig og hjulpet mig så meget, at jeg snart skal til møde med en jobkonsulent med henblik på nogle timers arbejde efter påske.

> Læs også: Hos Livlinen går ingen forgæves

Heine Glud Stefansen
48 år, var udsendt til Kroatien til 1994, fik konstateret PTSD i 2001.

Foto: Privat. 

I hvilke situationer mærker du din PTSD mest? 

Jeg mærker det mest, hvis jeg er i en presset situation. Det kan være, hvis jeg sover dårligt om natten, eller hvis jeg er ude et sted, hvor der er mange mennesker, og jeg ikke har overblikket. 

Du har en hund. Hvordan hjælper hun dig? 

Freja kan mærke, hvis jeg har det skidt. Så hopper hun op til mig og holder om mig med sine poter. Det giver mig en tryghed. I stuen kan jeg godt sidde med ryggen til døren, fordi jeg ved, at der ikke kommer nogen ind til mig, uden at Freja gør mig opmærksom på det. 

Har PTSD’en lært dig noget om dig selv, du ikke vidste i forvejen? 

Den giver mig indblik i andre menneskers behov og problemstillinger. Jeg tror, at jeg er blevet mere empatisk. PTSD er det værste, der er sket for mig, men også det bedste. Det har gjort mig til den, jeg er – på godt og ondt. De tanker skal man finde frem på de dårlige dage.

> Læs også: En servicehund har halveret Ricos medicinforbrug

Siden er sidst opdateret: 20.02.23 kl. 14.26

Andre nyheder