Nyheder

Forkert lønplacering: Et generelt problem i Forsvaret

Mange soldater oplever fortsat at blive forkert lønplaceret inden for deres stilling i Forsvaret. En af dem er Bruno Theilgaard Jensen. Han har fået hjælp af HKKF’s faglige team til at vinde sagen og blive korrekt aflønnet og lønplaceret.
Foto: Sanne Vils Axelsen.

De seneste par år har HKKF vundet mange vigtige sager – både store som små.
En af de små – men vigtige – sager tilhører Bruno Theilgaaard Jensen.

Bruno Theilgaaard Jensen har en logistikassistentuddannelse og en reservedelsekspedientuddannelse, som er betegnet som en faglært stilling inden for Forsvaret. På trods af det har Bruno Theilgaaard Jensen fået løn som ufaglært siden 2019, da han en del af en nyoprettet enhed.

Det opdagede han i foråret 2020, da han sad og kiggede på sin lønseddel. Han gik derfor videre med sagen til Michael T. Jensen, som er konsulent i HKKF’s faglige afdeling.

> Læs også: Forsvarets manglende problemløsning går ud over soldaternes arbejdsmiljø

Blot et eksempel ud af mange

Siden sagen landede på Michael T. Jensens bord i begyndelsen af 2020, har det været en lang og sej kamp med Forsvarsministeriets Personalestyrelse (FPS), at få Bruno Theilgaaard Jensen korrekt lønplaceret – også selvom han fremskaffede gamle uddannelsesbeviser, som tydeliggjorde, at han var faglært inden for sin stilling.

”Brunos sag er desværre kun et eksempel på de mange soldater, der oplever at være forkert lønplaceret. Det kan godt betale sig at være kritisk over for sin lønseddel og lønplacering, for selv de små beløb kan gøre en stor forskel i længden,” siger Michael T. Jensen.

> Læs også: HKKF's formand: Forsvaret skal investere i bedre vilkår

" ”Når det hele ramler, så er det fedt, at HKKF er der til at hjælpe. De er bare et opkald væk, og så gør de alt, hvad de kan for at hjælpe os. Jeg ville aldrig selv kunne klare det slagsmål her,” siger Bruno Theilgaaard Jensen. "

Fastholdelse af soldater

Michael T. Jensen mener, at en sag som Brunos ikke kun handler om forkert lønplacering – det handler også om fastholdelse af personale, som er et generelt problem i Forsvaret. Han har svært ved at forstå, hvorfor der bliver ved med at opstå sager, hvor der ikke er fokus på fastholdelse af godt personale med gode kompetencer.

”Jeg synes, at det er bekymrende, at der skal være så mange diskussioner, og der er så stort et fokus på, hvordan man kan spare små beløb i stedet for at tænke på fastholdelsen af soldaterne. Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke honorer dem for deres gode indsats og kompetencer,” siger Michael T. Jensen og fortsætter:

”Der er ingen tvivl om, at Forsvaret ville spare en masse penge på at fastholde personale med faglærte kompetencer. Det faglærte personale er kompagniets omdrejningspunkt, og hvis man ikke har dem, kan kompagniet ikke køre rundt.”

> Læs også: "Mission Letland" lægger pres på hjemmefronten

Ikke kun lønnen, der er vigtig

Selvom Bruno Theilgaaard Jensen nu er blevet aflønnet korrekt og har fået en bedre pensionsordning, er det ifølge ham ikke kun lønnen, som er afgørende.

”En ting er, at lønnen selvfølgelig er dejlig at få. En anden ting er at få en anerkendelse af, at vores stillinger er komplekse – og dét at have en faglært logistikassistent siddende som forsyningshjælper, er en nødvendighed i dag,” afslutter han.

Hvis du opdager fejl og problemer med din lønseddel, kan du tage kontakt til HKKF’s faglige team på: fagligtteam@hkkf.dk 

Fakta

På månedsbasis har Bruno fået en lønløft på omkring 6.000 kroner om måneden ved at blive anerkendt som faglært – og at få tillæg for sin stilling som FEKS (Forsyningsekspedient). 

Siden er sidst opdateret: 20.02.23 kl. 14.59

Andre nyheder