Nyheder

HKKF har besøgt soldaterne i Letland

Den danske kampbataljon er ved at komme på plads i deres lejr i Letland, der har fået navnet Camp Niflheim.
Foto: Stine Tidsvilde, Forsvarsministeriet.

Det har været en turbulent tid for soldaterne, der er en del af det danske bidrag til NATO's forsvarsplaner (NFP) – tidligere kendt som NRI. 

Soldaterne var i en periode usikre på, om de skulle udsendes, men i slutningen af april blev der trykket på den store knap.

De stod pludselig over for den største danske udsendelse af mandskab og materiel i Europa i 23 år.

Nu er de 750 soldater ankommet til Letland. HKKF var med, da en delegation bestående af blandt andet forsvarsminister Morten Bødskov (S) og forsvarschef Flemming Lentfer besøgte lejren den 6. maj.

Soldaterne, som HKKF mødte, gav udtryk for, at det er en spændende opgave, de står overfor. De er glade for, at de fik lov til at komme afsted.

”Det er det, vi kan lide at lave,” siger Jannik, der er OKS-1.

Selvom tiden forinden udsendelsen var kritisabel med manglende information og rod i arbejdstiden, så er der ingen grund til at brokke sig nu, forklarer Jannik. Ifølge ham er udsendelsen en helt naturlig krølle på hele forløbet.

> Læs også: Beredskabet har betydet flere timer i det grønne

Camp Niflheim

Området, hvor soldaterne bor, ligger i nærheden af den lettiske militærbase i Adazi – omkring 25 kilometer fra hovedstaden Riga.

Placeringen af Camp Niflheim, som lejren er blevet døbt, er dog kun midlertidig. Soldaterne bor på et militært skydeområde, som letterne gerne vil have tilbage. Derfor er det lettiske militær ved at bygge en ny lejr til de danske soldater. Ifølge soldaterne går der nogle uger, før de kan rykke derover.

Foruden kampbataljonen er der 80 danskere udstationeret hos NATO hovedkvarteret Multinational Division North i Adazi. Hovedkvarteret er ligeledes blevet styrket som en konsekvens af den usikre situation i Ukraine.

I kan læse meget mere om HKKF’s besøg i Letland i Fagligt Forsvar, der udkommer til september. Indtil da kan I få et indtryk af stemning i lejren via denne video på Forsvarets Facebookside.

> Læs også: "Mission Letland" lægger pres på hjemmefronten

Siden er sidst opdateret: 20.02.23 kl. 14.52

Andre nyheder