Nyheder

Bomstærk: Forsvarets Rullemarie kan holde til det meste

Grej dykker denne gang ned i, hvordan Forsvarets fjernstyrede bomberobot fungerer, og hvad den bruges til.
Rullemarie med EOD-beredskabet på øvelse. Foto: Maria Sejr/Forsvarsgalleriet.

Rullemarie er Forsvaret fjernstyrede bomberobot. Robotten hedder egentlig tEODor (Telerob Explosive Ordnance Disposal and observation robot), men kaldes kun ved sit kælenavn.

Robotten har cirka 1.000 udrykninger om året rundt omkring i Danmark, hvor den bliver brugt til at skabe adgang til potentielle trusler på sikker afstand. Den kan undersøge, fjerne og uskadeliggøre diverse genstande, som mistænkes for at være bomber, ammunition, fyrværkeri eller andre ustabile kemiske stoffer.
Af samme årsag bruges Rullemarie af EOD-bataljonen, som året rundt varetager det nationale ammunitionsrydningsberedskab og står for ammunitions-, bombe- og minerydning.

For at undgå mulige personskader er robotten fjernstyret fra en vogn, som har en aktionsradius på cirka en kilometer. Her styres Rullemarie via en styrepult, som består af en skærm og et styreværktøj. På den måde kan aktionen følges og styres på sikker afstand.

  • Rullemarie består af fem kameraer og en robotarm med klo. Robotten kan fremføre vandkanon, jagtgevær, specialladninger, kniv, bidetang, røntgensystem, trækanker til biler og sporeudstyr til farlige stoffer. Alle funktioner er med til at skabe sikker adgang til den mulige trussel i en sikker afstand.
  • Bomberobotten kan gøres klar til at blive indsat på en aktion i løbet af et par minutter, så truslen hurtigt kan elimineres. Inden Rullemarie kan indsættes, bliver der lavet en trusselsvurdering for at skabe overblik over hvilken risici, der forbundet med situationen – og dertil hvilke type af våben eller værktøj, der skal påsættes og tages i brug.
  • Forsvarets bomberobot kan bruges i både dags- og aftentimerne, da den er udstyret med infrarødt kamera og lys både foran og bagpå robotten.
  • Rullemarie er en tung dame på 375 kilo og har en længde på 130 centimeter. Robotten har en tophastighed på cirka tre kilometer i timen og kan køre i fire timer. 
  • Den kompakte robot kan anvendes i vejrforhold fra minus 20 grader til plus 60 grader. 
  • Bomberobotten er Danmarks dyreste fjernstyret køretøj med en pris på 1,8 million kroner.
  • Antallet af robotter i Forsvaret er fortroligt, men Forsvaret oplyser, at der er nok til at dække hver landsdel.
  • Robotten er designet og lavet af Telerob, som er en tysk virksomhed, der laver fjernstyrede køretøjer.  
  • Rullemarie benyttes i militære og retshåndhævende enheder i mere end 41 lande verden over.

Kilder: Forsvaret, Army Technology og Soldaten.dk

Vidste du…

at Rullemarie er så stærk, at den har trækkraft til at flytte en personbil?

> Læs også: Dårlig luft gjorde Mads for syg til Forsvaret

Siden er sidst opdateret: 13.03.23 kl. 15.37

Andre nyheder