Nyheder

Kære politikere, nu skal I passe på os

"Jeg har mistet gode kolleger og venner, der alle ville stå vagt om freden. De tog afsted på internationale missioner for at passe på Danmark. Nu er det jer politikeres tur til at passe på soldaterne. Forsvaret lider under, at det er svært at fastholde personellet, og det er en lang sej kamp at få nye til Hæren, siger forbundsformand Tom Block."
Foto: Sanne Vils. Forbundsformand Tom Block.

Danmark har nogle af verdens bedste soldater. Det er der ingen tvivl om. Hæren har et fantastisk godt system og en rigtig god uddannelse. Det er ikke hvem som helst, Forsvaret sender afsted på fredsbevarende missioner i udlandet. For det at være soldat er ikke noget, man bare er. Det er noget, der kræver meget uddannelse.

De danske soldater drager gerne ud til verdens brændpunkter med livet som indsats – det er vores job at tage af sted, når al diplomati og snak ikke har virket. I de seneste årtier har danske enheder været på mission i Irak, Balkan, Afghanistan og nu også Baltikum, hvor vi igen sender 700-1.200 mand afsted, der skal være med til at skabe fred i verden, Europa og i sidste ende i Danmark.

Jeg har været med på nogle af de missioner. Jeg har mistet gode kollegaer og venner, der alle ville stå vagt om freden. De tog afsted for at passe på Danmark. Nu er det jer politikeres tur til at passe på soldaterne.

Forsvaret lider under, at det er svært at fastholde personellet, og det er en lang sej kamp at få nye til Hæren. Hvad hjælper det, at vi køber nyt militært udstyr for milliarder, hvis der ikke er nogen til at betjene det? Det helt store problem er, at soldater bliver betragtet som ufaglærte og får løn derefter.

Man bliver ikke soldat uden faglige kvalifikationer. Det er altså umuligt at gå direkte fra gaden og ind i Hæren. Det kræver en lang uddannelse – og derfor er soldater selvfølgelig faglærte. Soldaterne skal have løn som faglærte, så lønningerne er konkurrencedygtige med det private arbejdsmarked, som Hæren konstant kæmper om arbejdskraften med.

Det er fint at snakke om tingene – skåltaler og alvorlige miner, når nogle af vores udsendte mister livet, er bare ikke nok. Det skaber ikke den anerkendelse, der kan løse problemerne med både manglende fastholdelse og rekruttering. 

Nu har vi brug for, at politikerne anerkender, at soldaterne ikke er ufaglærte. Vi skal bakkes op. Vores fag, kompetencer og kvalifikationer skal anerkendes. Lige nu er der rigeligt budget til at foretage denne ændring. Det er nærmest en dråbe i havet. 

I disse uger bliver der forhandlet forsvarsforlig, og kære politikere: Det er mangel på respekt og nedbrydende for moralen at se soldater som ufaglærte. 

Gem den holdning væk, bak op om de soldater, der er klar til at give det dyrebareste for både dem og familien for at beskytte Danmark.

Tom Block, forbundsformand.

Siden er sidst opdateret: 30.11.23 kl. 14.14

Andre nyheder