Trine Bramsen: ”Det er pinligt, at FN har 20 år gamle erstatningssager liggende”
I foråret udlånte forsvarsminister Trine Bramsen (S) sin tidligere stabsdirektør Pernille Reuter Eriksen til FN’s hovedkvarter i New York, hvor hun skulle være med til at udvikle en veteranpolitik for organisationen.
Hun skulle også ruske op i FN’s erstatningssystem, hvor 404 danske veteraner lige nu venter på at få deres sager afgjort. De er alle kommet til skade under en udsendelse med blå hjelm og fået anerkendt skaden i det danske arbejdsskadesystem. Derfor er de berettiget til at søge om erstatning hos FN.
Det er dog kun et fåtal, som har fået tilkendt sådan en. Og mange har ventet i årevis uden så meget som at få et svar, hvilket forsvarsministeren finder meget kritisabelt:
”Det er vigtigt at huske på, at FN gør det godt på mange områder. Men lige når det kommer til veteraner, så er jeg bestemt ikke imponeret. Det er direkte pinligt, at en hæderkronet organisation med så klare værdier har ikke-afgjorte sager liggende, der i enkelte tilfælde er 20 år gamle. Det er ikke i orden, hvilket jeg også af to omgange har skrevet til FN’s generalsekretær og påpeget,” siger Trine Bramsen.
>Læs også: Skadet FN-veteran? Nu kan du se frem til at få en erstatning
Hvorfor er sagerne strandet på denne her måde, og hvornår vi vil begynde at se nogle afgørelser?
”En væsentlig årsag er, at mange af sagerne stammer fra missioner, som i dag er afsluttet, og derfor ikke længere findes på noget budget. Derfor skal generalforsamlingen sætte penge af til at løse dem, hvilket forhåbentligt sker, når problematikken fremlægges for den i sommeren 2022. Vi forventer dog, at de 27 sager fra stadigt åbne missioner vil blive afsluttet de kommende måneder.”
”Når det her problem har fået lov til at ligge uløst hen i så lang tid, så tror jeg især, det skyldes, at FN og mange af medlemslandene har en helt anden tilgang til det her område end Danmark. Ikke blot har vi nok en forventning om, at den slags sager bliver afgjort hurtigt, men vores veteraner har også været bedre til at søge om de her erstatninger. Fordi det dermed ikke har været på dagsordenen i de fleste lande, har der indtil nu ikke været noget bredt pres på FN for at få det løst.”
> Læs også: HKKF's formand: Forsvaret skal investere i bedre vilkår
Burde vi ikke løse den danske arbejdsskadeproblematik, før vi giver os kast med FN-erstatningerne?
”Der foregår løbende drøftelser om forbedringer af det det danske arbejdsskadesystem, hvilket især ligger på beskæftigelsesministerens bord. Og jeg ved, at han sidste år bestilte en redegørelse for problemerne på området, så vi kan få rettet op på dem.”
”Det, jeg kan gøre som forsvarsminister, er at sikre en udstrakt hånd til de 404 personer med ikke-afgjorte sager hos FN samtidig med, at jeg forsøger at forbedre vilkårene for danske veteraner generelt. Det gjorde vi blandt andet sidste år, hvor vi afsatte 50 millioner kroner til at styrke indsatsen over for de hårdest ramte.”
Faktaboks
For at en soldat er berettiget til omtalte erstatning, skal vedkommende have pådraget sig skader som udsendt på en FN-mission. Dernæst skal skaden være blevet anerkendt i det danske arbejdsskadesystem, hvor rigtigt mange veteraner dog fortsat møder et afslag.