Nyheder

Situationen spidser til i Ukraine

Opfølgende interview med forsker Kristian Søby Kristensen om situationen mellem Rusland og Ukraine – nu, hvor Rusland har valgt at gå i krig.
Foto: iStock.

Er tredje verdenskrig på vej?

Nej, lyder det fra forsker Kristian Søby Kristensen, som vi talte med for knap to uger siden. Og den konklusion holder han fast i trods den seneste udvikling.

Vi har taget en status på situationen med Kristian her til formiddag – hvor tingene pludselig gik stærkt.

”Nu er der tale om krig i stedet for krise – men alle parter har en interesse i at begrænse den til Ukraine,” vurderer han.

> Læs vores interview med Kristian her, som vi gennemførte for knap to uger siden.

”Konsekvenserne bliver dog enorme – måden Vesten tænker forsvarspolitik og sikkerhedspolitik vil ændre sig markant. Og vores syn på Rusland bliver et helt andet. Det bliver en meget mere spændt situation – også selv om der kommer ro i Ukraine,” siger forskeren og fortsætter:

”Vi vil se substantielle sanktioner mod Rusland – herunder økonomiske. Og krigen vil få store politiske konsekvenser. Jeg tror dog stadig ikke på, at der bliver tale om en europæisk storkrig. Putin har trådt på speederen, men den er ikke trådt i bund. Der er ikke så stor en konflikt i Ukraine, som der kunne have været – som det ser ud lige nu. Det kan dog ændre sig på få timer,” afslutter Kristian Søby Kristensen.

> Læs også: Danske soldater forlader Gefion til fordel for NATO-beredskab

Det bringes også i Fagligt Forsvar i begyndelsen af marts. Pointerne holder endnu, siger forskeren – om end tingene har udviklet sig hurtigere end først antaget.

Siden er sidst opdateret: 21.02.23 kl. 10.33

Andre nyheder