Nyheder

Interview: ”Vi går ikke på kompromis med sikkerheden ved at fjerne dysekanonen”

Oberst Løjtnant Tom Elvius-Brisson, Chef for Forretningsområde Soldaten hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), svarer på spørgsmål om dysekanonen.
Foto: Elisabeth Hamerik Schwarz.

> Se interview og reportage med fotos i decemberudgaven af Fagligt Forsvar.

Hvorfor stopper Forsvaret brugen af dysekanonen?

”Forsvarets dysekanoner er af en ældre dato, og man kan kun skyde et vist antal skud med dem. Nu er vi et sted, hvor de ikke kan leve meget længere, så vi går ikke på kompromis med sikkerheden ved at fjerne dysekanonen – faktisk er det også for soldaternes sikkerhed, at vi afslutter brugen af dem.” 

Ifølge soldaterne er dysekanonen et vigtigt våben på missioner. Faktisk så vigtigt, at det kan være et spørgsmål om liv eller død, når man er i kamp. Så kan de overhovedet undvære den?

”Dysekanonen har været rigtig vigtig, men ligesom med alt muligt andet, er der også sket en udvikling her. Der findes nyere versioner af dysen, og der er også kommet andre våben til, som kan noget lignende, så vores opgave går nu ud på at finde ud af, hvad fremtidens panserværnsbekæmpelse skal kunne og så finde det rigtige våben til at overtage fra dysen.”

Forsvaret får snart et nyt våben – Spike LR2 – er det våbnet, der skal afløse dysen?

”Nej. Det er et helt andet våben. Spiken har en rækkevide på optil 5,5 kilometer, mens dysen når 650 meter. Så de kan slet ikke sammenlignes – vi skal derfor på sigt finde noget, der kan stå i stedet for dysen.”

Hvilke våben kunne der være tale om?

”Det kunne være andre typer pansernærbekæmpelsesvåben, selv om de ikke helt kan det samme. Og så vil det selvfølgelig være interessant at se på, hvilken udvikling der har været på markedet. Derfor skal vi have en dialog med Forsvarskommandoen. De skal se på deres brugerkrav og så finde ud af, hvad de vil opnå og har brug for – og når de ved det, køber vi det, som bedst lever op til brugernes krav og ligger inden for den tilgængelige økonomi.”

Hvornår kommer der så en erstatning for dysekanonen?

”Lad mig sige det sådan: Det bliver hverken i 2022 eller 2023, for det afhænger af penge og dermed forsvarsforliget. Men forhåbentlig derefter.”

Hvad skal soldaterne så gøre imens? 

”Heldigvis har vi jo ændret en del i operationsmønstret, og vi er ikke i samme omfang indsat i internationale operationer, ligesom vi måske også kommer til at kæmpe anderledes i fremtiden. Det er en del af det, der skal afklares, inden vi indsætter en erstatning. Men der må ikke være tvivl om, at Forsvaret selvfølgelig ønsker at beskytte soldaterne, hvorfor vi i forvejen har meget af det bedste materiel i hele verden. Vi ved dog, at der er et behov, og derfor kommer dysekanonen for eksempel også med på den kommende mission til Estland, og vi er åbne for, at den kan bruges i særlige situationer, så længe det er sikkert for soldaterne.” 

> Læs også reportagen: Snart er dysekanonen fortid.

Siden er sidst opdateret: 21.02.23 kl. 12.30

Andre nyheder