Nyheder

“Medaljen for såret i tjeneste er den medalje, som du ikke vil have”

Mark I. Peters, 38 år. 20 år i Forsvaret, i dag ansat i Forsvarets it-tjeneste, KAKI. Har tre medaljer for udsendelser, en for en march, en for tjeneste inden 2010 og en for såret i tjeneste.
Medalje for såret i tjeneste, Forsvarsgalleriet.

”Jeg har altid drømt om at komme ind i millitæret. Som 18-årig i 2001 blev jeg konstabelelev og blev siden udsendt til Kosovo, Irak og Afghanistan.

Det var ikke meningen, at Afghanistan i 2009 skulle være min sidste udsendelse, men en dag, da vi var ude, trådte jeg ned i en grøft, og der lå en lille hilsen. Jeg var 26 år og mistede begge mine ben til en vejsidebombe. 

> Læs også: "Min stolthed ligger i uniformen, ikke i medaljerne"

Medaljen for såret i tjeneste er den medalje, som du ikke vil have. Da jeg fik den, var jeg næsten lige kommet til skade, og selv om jeg var glad for at være i live, var jeg også stadig pissesur. Så den var ambivalent at modtage og blev endnu mere ambivalent af, at der ved en fejl blev sagt tillykke. Godt nok en tanketorsk.

Privatfoto.

Jeg går ikke ret meget op i medaljer, men jeg er glad for marchmedaljen, for marchen jeg gik i Nijmegen, Holland i 2004. Den er på fire gange 40 kilometer, og jeg husker tilbage på den som syg hård og en kæmpe fest. Måske den er symbolsk for mig, fordi jeg ikke længere har mine ben. Jeg har faktisk overvejet at tage den i kørestol, den er dog nok for hård for armene.

> Læs også: "25-års-medaljen var fed at få"

Fordi medaljerne er mere symbolske for mig end vigtige, tager jeg sild på, fordi de ikke larmer, på Flagdagen. Det føles mærkeligt for mig at tage medaljerne på. I tiden efter at jeg blev såret, troede jeg, at jeg kunne blive udsendt igen, men det var jo ikke realistisk, og derfor er medaljen for såret i tjeneste min sidste for nu. Var det en fortjenstmedalje, havde jeg nok været mere stolt.

> Læs også: "Medaljen minder mig om alle de gode oplevelser"

Men selv om man ikke vil have medaljen for såret i tjeneste, var jeg sikkert også blevet stødt, hvis jeg ikke havde fået den, mon ikke? Sådan er man jo så kompliceret."

”Det betyder min medalje”

Medaljer er ikke altid vigtige, men de har alligevel hver især en symbolsk betydning. I nogle af dem ligger der en stolthed, i andre et tab, og de vækker minder på godt og ondt.

Vi har talt med fire soldater om betydningen af deres medaljer.
Mød de tre andre soldater her:

Siden er sidst opdateret: 21.02.23 kl. 12.37

Andre nyheder