Nyheder

"Min stolthed ligger i uniformen, ikke i medaljerne"

Dennis, 40 år. Opklaringssoldat i Gardehusarregimentet på Bornholm. Har seks missions- og to marchmedaljer.
Afghanistanmedaljen, Forsvarsgalleriet.

”Jeg blev værnepligtig i 2001, så i år har jeg været 20 år i Forsvaret. Som opklaringssoldat går mit arbejde ud på at komme ind bag fjendens linjer, og jeg har været udsendt seks gange. Jeg var i Kosovo i 2002 til 2003, Afghanistan i 2006 til 2007 og igen i 2009 til 2010, og så var jeg på tre kabulmissioner i august 2017 til februar 2018, august 2018 til februar 2019 – og til sidst fra august til december 2020, hvor vi blev sendt hjem på grund af Covid-19. 

> Læs også: "25-års-medaljen var fed at få"

Jeg har fået medaljer for det hele – men jeg går ikke rigtig op i dem og tager dem kun på, når jeg skal. Jeg har det fint med at være manden på gulvet, og for mig hænger medaljerne sammen med prestige og hierarki. Min stolthed ligger i uniformen, ikke i medaljerne.

Privatfoto. 

Som soldat repræsenterer jeg jo Forsvaret og dets værdier, men jeg synes, at der er en tendens til, at alting skal fejres, og vi skal have medaljer for alting, og det udvasker lidt vigtigheden for mig. For der er medaljer, som er vigtigere end andre.

> Læs også: "Medaljen minder mig om alle de gode oplevelser"

Tilbage i 2006 så jeg et fremskridt i Afghanistan, man kunne gå uden hjelm, og det var ikke så farligt hele tiden. Men da jeg kom tilbage i 2009, var jorden giftig, og det år blev mange såret, også alvorligt, og jeg mistede to på min deling og en kollega mistede sine ben. Vi fik nogle tæv, jeg fik nogle tæv, men flere har siden kaldt mig Afghanistans heldigste mand, fordi jeg altid gik derfra uskadt. Medaljerne fra den udsendelse er et tegn på, at jeg kom hjem – og de har dermed en betydning.

> Læs også: "Medaljen for såret i tjeneste er den medalje, som du ikke vil have"

25-års-medaljen og 40-års-medaljen vil også betyde noget for mig, eller hvis jeg fik en for ekstraordinær tjeneste. For mig skal medaljer betyde noget, for ellers bør bondemanden jo også få en medalje for at arbejde om søndagen.”

 

”Det betyder min medalje”

Medaljer er ikke altid vigtige, men de har alligevel hver især en symbolsk betydning. I nogle af dem ligger der en stolthed, i andre et tab, og de vækker minder på godt og ondt.

Vi har talt med fire soldater om betydningen af deres medaljer.
Mød de tre andre soldater her:

Siden er sidst opdateret: 21.02.23 kl. 12.35

Andre nyheder