Nyheder

”25-års-medaljen var fed at få”

Jens M. Huscher, 52 år. 34 år i Forsvaret og var med i den første Golfkrig. Fem missionsmedaljer og en 25-års-medalje.
Medalje for god tjeneste ved Hæren, Forsvarsgalleriet.

”Det lå altid i kortene, at jeg skulle være soldat. Jeg kan huske, da jeg som dreng rendte efter soldaterne, når de kom igennem Slots Bjergby nær Slagelse, og da jeg var 18 år, kom jeg ind som konstabelelev, og jeg har været her lige siden.

Privatfoto.

Jeg har været udsendt fem gange, og to af gangene er i dag historiske. Jeg var fredsbevarende i det tidligere Jugoslavien i 1992, men også på hold 4 i 1995, hvor folkedrabet i Srebrenica skete, og så igen, da vi lukkede ned i 2003. I 2006 var jeg med Hold 2 i Afghanistan, men hvad der måske er det mest særlige er, at jeg i 1991 var på hold 1 i Kuwait i den første Golfkrig. 

> Læs også: "Min stolthed ligger i uniformen, ikke i medaljerne”

Golfkrigen var min første udsendelse og den, der har gjort mest indtryk på mig, og dermed er det også den medalje, som er mest symbolsk. Både fordi det var den første, men også på grund af oplevelserne. Det var helt vildt at se ilden stå op af jorden fra oliebrandene, se dråberne fra olien på huden, og så generelt være i et land, der var så fremmedartet som ørkenstaten Kuwait. Den medalje bringer mange minder frem.

> Læs også: "Medaljen minder mig om alle de gode oplevelser"

Men der er også dem fra det tidligere Jugoslavien. Som spejdere kom vi engang ud i et hus, der var sønderskudt, og det var naboen, der havde gjort det. Et halvt år tidligere, havde de sikkert siddet og drukket kaffe sammen. Det har sat tanker i gang om, hvor lidt der skal til for, at en borgerkrig starter. Jeg har oplevet mange ting, også i Afghanistan, og da jeg skulle afsted i 2011, bad min søn mig om at lade være. Han havde set alle kisterne på tv og var bange for, at jeg ville ende i en af dem. Det er derfor, at jeg ikke været udsendt siden 2006. 

> Læs også: "Medaljen for såret i tjeneste er den medalje, som du ikke vil have”

Så mine medaljer er vigtige for mig, fordi de viser, at jeg har tjent mit land – de vækker mange minder. Jeg får næppe flere for missioner, men 25-års-medaljen var fed at få, og jeg ser frem til igen at hilse på dronningen – eller måske kongen til den tid – når jeg får den for 40 år.”

”Det betyder min medalje”

Medaljer er ikke altid vigtige, men de har alligevel hver især en symbolsk betydning. I nogle af dem ligger der en stolthed, i andre et tab, og de vækker minder på godt og ondt.

Vi har talt med fire soldater om betydningen af deres medaljer.
Mød de tre andre soldater her:

Siden er sidst opdateret: 21.02.23 kl. 12.36

Andre nyheder