Nyheder

Det betyder mine baretter for mig

Hvad betyder dine baretter for dig? Det har HKKF talt med to medlemmer om.
Den officielle markering af flagdagen for Danmarks udsendte 2022 kulminerede ved den store parade på Christiansborg Slotsplads med deltagelse af omkring 1000 soldater fra alle værn. Foto: Tue Skals/Forsvaret.

Henrik Holm

55 år, korporal hos Trænregimentet og HKKF’s bestyrelsesmedlem.

Foto: Arkiv.

Foto: Arkiv.


Hvornår fik du din første baret?

“Jeg fik min første baret i år 1987, og det var den sorte baret. Når jeg tænker tilbage på min første baret, kan jeg huske, hvor dødirriterende det var, at den ikke kunne sidde ordentligt. De sidder ikke så godt på hovedet, når de er helt nye, men man lærer hurtigt, at de bare skal gøres drivvåde, foldes og tages på – eller være foldet i lommen.”

Kan du lide at bære baret?

“Ja, selvom jeg ikke bærer min baret så tit længere, vil mine baretter altid have en betydning for mig. Baretten er for mig en del af identiteten ved at være soldat. Den fuldender uniformen, der viser, at jeg er soldat.”

Hvad forbinder du med dine baretter?

Mine baretter har en signalværdi, som viser, hvilken tjenestegren jeg er i. Det er smart, at en hovedbeklædning kan signalere det. Med det kan man heller ikke undgå, at der altid vil være en holdning til de andre regimenter og deres baretter, men det vises ofte kun med lidt kærligt drilleri.”

> Læs også: Baretten: Mest til pynt – og så alligevel ikke

Michael Lindgreen

59 år, korporal hos UMAK ved Føringsstøtteregimentet i Fredericia. 

Foto: Privat.

Foto: Privat.

Hvilke baretter har du?

“I mine 42 år i Forsvaret har jeg fået fire forskellige farvet baretter. Den sorte, den grønne, den lysere blå og nu mørkeblå. Jeg er lige stolt af dem alle.”

Hvad betyder dine baretter for dig?

“For mit vedkommende har baretten to betydninger – den er med til at fuldende ens uniform, og så viser den ens tilhørsforhold i Forsvaret. Baretten gør det nemmere at vide og se, hvilket tilhørsforhold en person har, og det er nyttigt, hvis man er ude blandt mange. Så ved man lige præcis, hvem man skal have fat i ved at se på baretten.”

Hvad forbinder du med dine baretter?

“Jeg har ikke nogle bestemte følelser omkring mine baretter. Overordnet vil jeg selv gerne vise frem, at jeg er soldat, og det gør jeg både med min uniform, men også med min baret – især med henblik på baretmærket. Der ligger en vis stolthed i baretmærket, fordi man er stolt af, hvilket regiment man er en del af.”

> Læs også: Der er ikke længere en frist for at få second opinion af speciallæge

Siden er sidst opdateret: 14.02.23 kl. 15.10

Andre nyheder