Nyheder

Udfordringerne i Letland skal løses. Det er ikke en krigszone

Fagligt Forsvar spurgte Tom Block om den nuværende situation i Letland. Her er hans holdning til det.
Foto: Sanne Vils Axelsen.

Tom Block, forbundsformand for HKKF:

Nu er soldaterne ankommet til Letland, men hvad tænker du om hele forløbet?

“Det har været et langt sejt træk for vores medlemmer. Ballonen gik op med kort varsel i uge seks, og der var stor uvished om, hvornår de kunne komme hjem, og der var udfordringer med løn og ydelser i starten. Vi har været i dialog med Forsvaret omkring det, for det har ikke været tilfredsstillende. Men der er blevet lyttet, og man arbejder på at sikre, at ikke sker igen.”

Hvad hører I fra de udsendte medlemmer?

“Vi har hørt om mangel på alt fra toiletpapir til ammunition. Der har været problemer med wi-fi og telefoner, og der har været sager med skimmelsvamp i deres telte. Når man er det første hold, er der er nogle ting, der mangler, men når man kommer længere hen i missionen, så er der en forventning om, at det bliver udbedret. De er i et ganske almindelige EU-land, så det bør ikke være så logistisk svært at få ting derover, og man kan bruge lokale leverandører.”

> Læs også: Træning sat skakmat: Loft på kilometer kommer til at koste bønder

Hvad kan I som fagforening gøre?

“Når vi hører om sådanne sager, så bringer vi det videre. Vi undersøger, om Forsvaret gør noget for at rette op på problemerne. Vi ved, at operationsstaben er ved at kigge på tingene. Det følger vi selvfølgelig op på. Tingene skal løses. Det er ikke en krigszone. Hvis man hele tiden oplever, at der er udfordringer med det ene eller det andet, så forstyrrer det soldaterne. Bor man ordentligt, kan man få kontakt til familie, og er der gode forhold til at uddanne sig? Alt der ikke har med soldatergerning at gøre, det forstyrrer deres opgave. Det kan have konsekvenser.”

Er Hæren godt nok rustet til denne mission?

“Lige præcis den her mission har tydelig vist, at vi har udfordringer med personel og materiel. Der mangler robusthed, fordi der gennem årene er blevet skåret i hele Forsvaret – i særdeleshed logistik. Men jeg er imponeret over indsatsen fra vores medlemmer. De har endnu en gang løst opgaven, men det kan de ikke blive ved med i al evighed.”

Hvad tænker du om, at hold 2 skal afsted?

“Vi skal nok få samlet hold to, men det bliver ikke hele sammentømret enheder, der har været vant til at gå op og ned ad hinanden. Det bliver forskellige personer fra forskellige regimenter. Det bliver presset, men vores medlemmer kommer igen til at gøre alt for at løse opgaven. Fordi sådan er de. Det er både godt og skidt, at Forvaret har så loyale medarbejdere.”

> Læs også: Missionen i Letland er i gang, men ikke uden udfordringer

Siden er sidst opdateret: 14.02.23 kl. 15.29

Andre nyheder