Nyheder

Smitteopsporing: Selvfølgelig træder vi til, men…

Ansatte i Hæren er udpeget til at hjælpe med smitteopsporing, vacciner og podning – det er okay, hvis soldaterne kompenseres, og der er fokus på konsekvenserne for soldaternes daglige arbejde.
Ansatte i Hæren er udpeget til at hjælpe med smitteopsporing, vacciner og podning grundet stigningen af coronatilfælde i Danmark. Det er okay, så længe soldaternes kompenseres, og man har et vågent øje på konsekvenserne for soldaternes uddannelse og daglige arbejde. Foto: iStock.

Nu står vi her igen. Vinteren er over os – og antallet af coronatilfælde stiger markant. Det har fået NOST (den nationale operative stab) til at indkalde ansatte fra Hæren, så de kan hjælpe med smitteopsporingen, vacciner og podning.

"Antallet af atypiske opgaver i Forsvaret er stigende. Og loven siger, at vi skal stille op, når vi bliver bedt om det. Det gør vi også rigtigt gerne – også i dette tilfælde – men det har nogle konsekvenser for vores daglige arbejde, som man skal være klar over," siger formand Tom Block fra HKKF – Soldaternes Fagforening.

> Læs også: Aftale på plads om honorering for coronaindsatser

Når soldaterne går fra til opgaver som corona-indsatser eller bevogtningsopgaver, så rammer det nemlig deres kollegaer på landets kaserner, der i forvejen løber rigtigt stærkt. Og det risikerer også at gå ud over den enkelte soldats uddannelse.

"Det er ingen hemmelighed, at der mangler folk i Forsvaret. Vi mangler simpelthen professionelle soldater. Det betyder, at man i forvejen løber rigtig stærkt for at få enderne til at mødes. Når man så tager en flok ansatte ud af ligningen og giver dem andre opgaver – ja, så får det selvfølgelig konsekvenser," siger Tom Block.

Han understreger, at det også er vigtigt at huske på, at øvelser og opgaver i Hæren er en del af soldaternes uddannelse, som dermed bliver udskudt, når de skal udføre andre opgaver.

"Selvfølgelig skal vi stå klar til at hjælpe, når der er behov for os. Men man bliver nødt til at se alvorligt på de udfordringer, vi har med manglen på medarbejdere og med fastholdelse i Forsvaret. Hvis der lægges flere opgaver oven i hatten, så er man altså nødt til at skære et andet sted," siger Tom Block.

> Læs også: Soldater kommer i stigende grad til at tackle atypiske opgaver

Kompensation og uddannelse

Derfor er det også vigtigt, at man arbejder målrettet med rekruttering, fastholdelse og uddannelse i Forsvaret – for ellers er der ikke nogen ”at tage af”, når krisen rammer i fremtiden.

"Vi skal sikre, at alle vores soldater bliver faglærte – både de nye, der kommer til, og de nuværende ansatte. De skal lønnes som faglærte, og de skal kompenseres, når de træder til og varetager akutte og atypiske opgaver," siger Tom Block og fortsætter:

"Det betyder også, at vi skal sikre soldaterne en ordentlig kompensation for at deltage i smitteopsporingen – minimum på linje med den de får, når de indtræder i bevogtningsopgaver under Gefionindsatsen".

Derudover skal soldaterne ifølge soldaterformanden selvfølgelig klædes ordentlig på til deres nye opgave i smitteopsporingen og have den nødvendige uddannelse og introduktion til opgaverne.

> Læs også: Hærens Corona-indsats har været en sejlads på ukendte farevande

Siden er sidst opdateret: 21.02.23 kl. 13.43

Andre nyheder